Gebeten om te verdelen – Directie van De Morgen dankt vakbondsmilitanten af

De krant De Morgen dankt af. De verkoopscijfers van de krant nemen toe, maar dat hoeft niet gepaard te gaan met een verbetering van de inhoud. Commercieel gezien is er nood aan een krant met een beperkte inhoud waarvoor zo weinig mogelijk personeel nodig is, terwijl toch voldoende verkocht wordt. Bij De Morgen moeten verschillende journalisten verdwijnen. Wie zich uitsprak tegen de herstructurering stond bovenaan het lijstje. Ook vakbondsmilitanten worden afgedankt.

Natuurlijk is De Morgen al lang geen socialistische krant meer. Integendeel, de afgelopen jaren kon je er steeds meer uithalen naar de “conservatieve” vakbonden lezen. Onder leiding van Yves Desmet werd De Morgen onder paars een weinig verdoken regeringskrant. De afgelopen jaren kende de krant qua verkoopscijfers een opmars. Er werd geprobeerd een breder publiek aan te spreken door meer nadruk te leggen op human interest en allerhande commerciële campagnes (zoals de verspreiding van boeken, CD’s,…).

Blijkbaar wil de directie van De Morgen op dat pad verder gaan en zijn er daartoe teveel journalisten. Eind vorig jaar werd een herstructureringsplan bekend gemaakt, nu volgden de namen van wie moet vertrekken. 15 werknemers moeten weg, twee doen dat vrijwillig. Onder de journalisten die weg moeten bevinden zich de kritische sportjournalist Hans Vandeweghe, columnist Bernard Dewulf, onderzoeksjournalist Georges Timmerman, fotograaf Filip Claus,… De journalisten stellen dat er een afrekening is met diegenen die zich kritisch opstelden tegen de herstructurering. Georges Timmerman en Hans Vandeweghe bijvoorbeeld zijn vakbondsafgevaardigden. Er zijn drie beschermde werknemers die met ontslag worden bedreigd.

De anti-syndicale houding van de directie laat zich blijkbaar ook voelen in de redactionele lijn van de krant. Dit weekend zochten we in de krant tevergeefs naar een verslag van de Europese vakbondsbetoging in Brussel. 50.000 betogers in de hoofdstad volstaan blijkbaar niet om enige aandacht te krijgen in De Morgen. Of laat de directie niet toe dat er over syndicale acties wordt geschreven? Worden journalisten die dat wel doen toegevoegd aan de zwarte lijst van wie weg moet?

Met deze ontslagenronde neemt De Morgen definitief afscheid van haar verleden als arbeiderskrant. Er was al lang niets socialistisch meer aan de krant en inhoudelijk werd ook steeds meer afstand genomen van de arbeidersbeweging. Nu vertaalt zich dat ook in een anti-syndicale opstelling van de directie tegenover vakbondsmilitanten in het eigen bedrijf. De inhoud van de krant zal wellicht steeds meer lijken op de onlineversie: berichten van Belga die worden overgenomen – soms zonder enige controle van wat er in het bericht staat. We zien op zowat alle nieuwssites exact dezelfde berichten verschijnen met enkel een andere opmaak van de site. De “content” (inhoud) is blijkbaar slechts een detail voor nieuwssites…

De verschraling van het medialandschap is geen positieve zaak. Wij ergeren ons vaak aan De Morgen, de ontslagenronde zal dat enkel nog versterken. Tegenover de eenheidsworst van de traditionele media is er meer dan ooit nood aan onze eigen media: eigen kranten, sites,… waarbij we vanuit het standpunt van de arbeidersbeweging kunnen berichten.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie