Van Siemens in Duitsland naar Bosch in Frankrijk

De 820 werknemers van Bosch in Vénisseux, een voorstad van Lyon, hebben van de directie tot middernacht gisteravond de tijd gekregen om in te gaan op hun eisen om 36 uur te werken in plaats van 35 uur voor hetzelfde loon. Daarnaast komt er ook een ander premiestelsel. De volgende 3 jaar zouden de lonen ook met niet meer dan 1% mogen stijgen.

Karel Mortier

De directie wil 12% besparen op de loonkosten. Als het personeel van het bedrijf het "voorstel" van de directie verwerpt, zou Bosch niet investeren in het bedrijf en de productie verplaatsen naar Tsjechië. Het bedrijf maakt onderdelen voor dieselmotoren, maar die beantwoorden niet meer aan de strenge Europese milieunormen waardoor het bedrijf enkel nog naar landen buiten de EU kan exporteren.

De CFDT, de grootste vakbond in het bedrijf, heeft het voorstel al aanvaard. De CFDT-vertegenwoordiger in het bedrijf verklaarde aan Le Monde: ‘’Wij hebben de directie in het verleden al gezegd dat we geen taboes hebben als het aankomt op het redden van jobs. Het is nodig te weten dat het vorig akkoord over de 35 uren week zeer gunstig was. Dit akkoord is het minst erge dat we konden tekenen.’’ Etienne Peterman van de CGC zei dat de situatie in Frankrijk moet worden vergeleken met die in Duitsland. ‘’We staan onder druk door de vergelijking met de Duitsers, waar de 35 uren week ook in vraag wordt gesteld.’’ De CGT, dat net als FO het akkoord heeft afgewezen, spreekt van chantage en stelt dat de CFDT bezweken is onder druk van de directie.

De directie zou volgens de CGT geen 12% willen besparen op de loonkosten maar 20%. 90% van het personeel moet het akkoord goedkeuren om het plan van de directie te kunnen doorvoeren, 60% van de werknemers zou al hebben getekend. De verwachting is, ook bij de CGT, dat het "voorstel" aanvaard zal worden. (Werknemers die niet stemmen worden beschouwd akkoord te zijn met het voorstel van de directie.)

In 2003 maakte Bosch 1,1 miljard € winst, een stijging van 69% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Delen: Printen: