Nigeria: twee socialistische activisten opgepakt

Op 7 juli werden twee leden van de Democratic Socialist Movement (DSM) in Nigeria opgepakt. Het gaat om Ijo Omarkire (OJ) en Peluola Adewale (Pelad). Die werden aan een bushalte opgepakt door de politie van de lokale autoriteit van Oshodi Isolo in Lagos. Volgens de politie werden de twee opgepakt omdat ze in het bezit waren van exemplaren van Socialist Democracy, het blad van de DSM. De politiecommissaris nam aanstoot aan het editoriaal waarvan de titel luidde als volgt: "Algemene stakingen: hoe vechten tegen de kapitalistische regering van Obasanjo". Dat is volgens de politie een belediging van de regering…

Segun Sango, Lagos

Op het ogenblik dat Pelad en OJ werden gearresteerd kwamen ze van een bijeenkomst op het Lagos University Teaching Hospital (LUTH) in Idi-Araba, Lagos, waar ze de solidariteit van de DSM voor de stakende gezondheidswerkers hadden overgebracht. Die arbeiders vechten voor betere lonen en arbeidsvoorwaarden. De strijd is er al bijna drie weken aan de gang.

De verantwoordelijken van het Mosafejo politiekantoor in Oshodi weigeren in te gaan op de vraag van de DSM om de gearresteerde kameraden vrij te laten met betaling van een borgsom.

De DSM veroordeelt de militaire repressie tegen haar kameraden. Deze repressie komt er omwille van het "misdrijf" om in het bezit te zijn van een anti-regeringspublicatie in een zogenaamde democratie. We eisen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van onze kameraden.

Als de politie meent dat onze kameraden enige wet hebben overtreden, moeten ze maar een rechtszaak beginnen voor een bevoegde rechtbank. We menen echter dat dit niet het geval is en dat de arrestatie totaal willekeurig is.

Update

In de loop van donderdag zijn twee kameraden vrijgelaten, maar bleek dat er drie leden van de DSM waren opgepakt. Eén van hen zit nog steeds vast.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist