De media over de anti-NSV betoging

We publiceren hieronder enkele reacties die we in kranten lazen.

Hoe de media werken…

Vlak na de anti-NSV betoging belde VTM om een interview te doen over de betoging. Wij zegden hen dat we met een groep aan het station stonden, maar de ploeg wilde niet naar daar komen. Om het standpunt van de geweldloze betogers aan bod te kunnen laten komen, moest ik naar de plaats van de rellen komen om met een politiewagen op de achtergrond te spreken. De eerste vraag over het doel van de betoging en onze politieke boodschap werd volledig weg gelaten. Enkel een klein stukje werd wel gebruikt: dat over de problemen achteraf.

Geert Cool

Op de meeste nieuwssites werd traditioneel gewoon het bericht van Belga overgenomen. Vreemd overigens dat dit bericht het heeft over 600 anti-NSV betogers en 400 NSV’ers, terwijl de politie spreekt over 700 anti-NSV betogers. Over de aantallen zullen we niet al te diep ingaan, wij hebben beide betogingen gezien en denken dat 1.000 en 300 een realistische inschatting is.

De regionale editie van Het Nieuwsblad neemt het algemene Belgaverslag over (zie dit artikel), maar voegt er ook nog een specifiek artikel aan toe over de rellen achteraf: Rellen na ontbinding NSV-optocht en tegenbetoging schrijft de krant.

In een aantal edities van De Morgen verscheen een artikel over de betogingen onder de weinig samenvattende titel “Zowel extreem rechtse als linkse jongeren schoppen rel in Leuven.” De Morgen geeft de politiecijfers over het aantal aanwezigen op de anti-NSV betoging: 700. De krant meldt terecht dat Blokbuster voor en tijdens de betoging opriep tot een geweldloze actie en dat we niet opgezet waren met het geweld. Jan Vlegels van Blokbuster wordt aan het woord gelaten. Verder meldt de krant terecht dat er ook bij de NSV-betoging problemen waren.

Op het late nieuws van VTM werd verslag uitgebracht van de rellen, en werd Geert Cool van Blokbuster aan het woord gelaten om duidelijk te maken dat de betoging zelf geweldloos verliep. Het stuk over de doelstellingen van de anti-NSV betoging werd niet uitgezonden.

Klik hier om het video filmpje te bekijken

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist