Eén op vier kan regelmatig rekeningen niet betalen

Bij de gesprekken voor de regeringsvorming op Vlaams niveau kregen de onderhandelaars reeds te horen dat de financiële mogelijkheden beperkt zijn en dat er zal moeten bespaard worden. Volgens de Hoge Raad van Financiën zal in de komende jaren minstens 3 miljard euro moeten bespaard worden. De Raad voegt er aan toe dat de situatie in 2003 slechter was dan werd aangenomen. Het zullen de arbeiders en jongeren zijn die de prijs van deze besparingsronde zullen moeten betalen.

Nochtans is de huidige situatie al erg moeilijk voor een groeiend deel van de bevolking. Uit een recent onderzoek blijkt dat het aantal Belgen met financiële problemen de afgelopen drie jaar sterk is toegenomen. Eén op de vier kan op regelmatige basis zijn facturen niet betalen. Daarbij zou vooral bespaard worden op uitgaan, gaan eten en kleding.

De toegenomen financiële problemen zouden volgens de studie te wijten zijn aan de veranderde arbeidsomstandigheden. M.a.w. de stijgende werkloosheid, groeiende jobonzekerheid en de toename van nep-jobs, leiden ertoe dat de levensstandaard van heel wat mensen aan het afnemen is.

Uiteraard leidt dit tot ongenoegen tegenover de huidige regering en de traditionele politici. De kleinburger Yves Desmet had het vandaag in De Morgen over "egoïstische kleinburgers" en "kut-Vlamingen" die op het Blok zouden stemmen. Daarmee schakelt Desmet zich verder in voor de propagandamachine van de Paarse partijen die ons willen doen geloven dat alles goed gaat en de Vlaming het nog nooit zo goed gehad heeft.

Wellicht zijn er weinig politici en krantencommentatoren bij de 25% die geregeld moeite heeft om alle facturen te betalen?

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist