Duitsland: jongeren betogen tegen asociaal beleid

Gisteren betoogden zo’n 1.500 jongeren in het Duitse Kassel om te protesteren tegen het asociale beleid van de regering. De betoging werd georganiseerd door de vakbondsjongeren en de linkse socialisten van de SAV (onze Duitse zusterorganisatie). De actie was ook gericht tegen de besparingen in het onderwijs.

Onder de slogan: "Vechten voor onze toekomst. Onderwijs en werk voor iedereen", trokken de jongeren door de stad. Onder de actievoerders waren er ook heel wat jonge arbeiders. De regering wil zwaar besparen in het onderwijs en zeker de technische scholen zullen daar het slachtoffer van zijn. De scholieren die deeltijds werken, zullen minder rechten hebben volgens het plan dat de regering nu voorlegt.

De betogers trokken door Kassel en hielden halt aan het SPD-partijsecretariaat waar slogans werden geroepen als "Wie heeft ons verraden? De sociaal-democraten! Wie was erbij? De Groene partij". De betogers spraken zich uit tegen het beleid dat enkel gericht is op de belangen van de grote bedrijven en de banken.

Ook in de vakbonden neemt de druk toe om acties te ondernemen. Frank Bsirske, voorzitter van de grootste vakbond (ver.di) stelde dat het huidig beleid erop gericht is om de "werklozen in armoede te dompelen" en hij beschuldigt Schröder ervan om zijn beloftes niet na te komen om nieuwe jobs te creëren en de werkloosheid te laten dalen.

Er zal echter meer nodig zijn dan acties. De vraag naar een politiek alternatief is enorm. Initiatieven in die richting krijgen veel aandacht in de media en kunnen rekenen op grote steun. Het bekendste initiatief is de oproep voor een "Electoraal alternatief voor werk en sociale rechtvaardigheid". De ontwikkeling van dit initiatief is nog onduidelijk, maar er is veel steun voor. Volgens een recente opiniepeiling zou 6% voor een dergelijke nieuwe partij stemmen. 32% zei dat een stem voor zo’n partij zou overwogen worden, in maart lag dat percentage nog op 24%. Het potentieel is enorm, de arbeidersbeweging mag deze kans niet laten liggen!

Delen: Printen: