Nazi-bijeenkomst in Waasmunster moest uitwijken na Blokbuster-artikel

Een eerder artikel van Blokbuster over een nazi-bijeenkomst in Waasmunster deed het nodige stof opwaaien. Zoals we schreven was er vorige zaterdag een belangrijke bijeenkomst van neo-nazi’s uit Europa en de VS. In ons artikel schreven we dat het een bijeenkomst was van Blood&Honour en de Amerikaanse nazi-organisatie ‘National Alliance’. De bijeenkomst zou plaatsvinden in een zaal die uitgebaat wordt door een gemeenteraadslid van het Vlaams Blok.

Geert Cool

Ons artikel deed binnen extreem-rechtse middens heel wat stof opwaaien. De organisatoren kregen schrik en ook de uitbater van de zaal zag het commercieel niet echt zitten dat het al te bekend zou worden dat die nazi’s er zouden kunnen vergaderen. Hierop werd een excuus verzonnen om de bijeenkomst te weren uit de zaal (onder het mom dat er tegelijk een doopfeest zou plaatsvinden). De organisatoren zelf beweren dat uit "veiligheidsoverwegingen" naar een andere zaal werd uitgeweken.

Eén van de organisatoren schreef op een internetforum: "Al jaren lang worden er aktiviteiten georganiseerd in het Vlaamse dorpje Waasmunster. Dit is tot nu toe altijd goed gegaan, totdat de NA het ging publiceren op hun webstek. Het gevolg ervan is dat de media en dus ook de antifa ervan op de hoogte waren van de lezing van afgelopen zaterdag georganiseerd door Blood and Honour in samenwerking met de echte National Alliance uit amerika. Doordat jullie zo stom zijn geweest om het te publiceren hebben wij met een grote groep 2 dagen lang op wacht moeten ligen om eventuele aanvallen van links tegen te houden. En dan komen jullie zelf nog niet eens opdagen."

Volgens een bericht in de ‘Gazet van Antwerpen’ van gisteren waren er zo’n 120 aanwezigen op de bijeenkomst. De krant schreef ook: "Zowel de plek waar de bijeenkomst aanvankelijk gepland was, als de zaal waar de deelnemers samenkwamen, werden afgeschermd door een eigen, uitgebreide veiligheidsdienst. Mannen in zwarte kleren, walkie-talkies en gsm’s waren ingehuurd om te beletten dat de pers in de buurt zou komen." De krant neemt ook delen van het artikel van Blokbuster en LSP over, maar laat na de bron te vermelden.

Wij hadden beslist om de bijeenkomst bekend te maken omdat het volgens ons wijst op een nieuwe ontwikkeling: een poging van de marginale neo-nazi’s om zich ook politiek te vormen. Totnutoe is Blood&Honour in België vooral een (erg beperkt) groepje dat zich beperkt tot het organiseren van concerten en het zwartmaken van concurrerende neo-nazi’s. Naar eigen zeggen heeft Blood&Honour in Vlaanderen 7 leden. Niet direct een grote bedreiging dus, ware het niet dat geprobeerd wordt vanuit deze kringen om een grotere impact te krijgen.

Eerder dit jaar waren er een aantal aanvallen op een alternatief jeugdhuis in Turnhout waarbij rake klappen vielen en waar leden van Blood&Honour bij betrokken waren. De bijeenkomst in Waasmunster had als doel om wat meer ideologische achtergrond te verstrekken aan de neo-nazi’s. Het feit dat dit in een zaal van een Vlaams Blok gemeenteraadslid in Waasmunster plaats zou vinden, is wellicht geen toeval.

We beslisten echter om geen actie te organiseren omdat Waasmunster niet gemakkelijk bereikbaar is en omdat we eerder de aandacht wilden richten naar een betoging op maandag 28 juni in Sint-Niklaas. Met TW in hetzelfde weekend en een nationale vergadering van de leiding van LSP/MAS, zou een actie een te groot risico betekend hebben.

Het feit dat wij een artikel publiceerden was alvast voldoende voor de neo-nazi’s om twee dagen lang paranoia rond te lopen in Waasmunster… Eén van hen deed zijn beklag op een internetforum: "voor jullie is het zeker lullig om daar twee dagen "in de struiken te liggen" op wacht voor een stel debielen van de antifa". Het artikel was ook voldoende om de toegang tot de zaal ontzegd te worden…

We zullen alvast verder de bewegingen van de neo-nazi’s in België opvolgen om waar nodig op verschillende manieren duidelijk te maken dat deze neo-nazi’s geen enkel maatschappelijk draagvlak hebben. Deze marginale ratten horen thuis in de riolen en moeten bestreden worden, zodat ze zich niet kunnen organiseren om een fysieke bedreiging te worden voor alle andersdenkenden.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist