Voetbalsupporters aller clubs : verenigt u!

Afgelopen weekend werd in verschillende stadions in heel België, het startschot gegeven van de campagne Football For Fans. Het is een aanklacht tegen de commercialisering van het voetbal en al de ellende die dit voor de gewone supporter met zich meebrengt. Het initiatief komt van enkele van de meest fanatieke supportersgroepen van België.

Jan (Leuven)

Dat dit geen probleem van de laatste jaren of maanden is, bewijst het feit dat er – in België en het buitenland – al eerder dergelijke initiatieven genomen werden. De huidige actie doet denken aan Vrije Tribunes – Tribunes libres in Wallonië – een soortgelijke campagne die enkele jaren geleden heeft plaats gevonden maar die niet veel vruchten heeft afgeworpen.

Dat die campagne nu (onder een andere naam) nieuw leven ingeblazen wordt, is geen toeval. Vanaf het seizoen 2009-2010, dat in de zomer begint, ondergaat de Belgische eerste klasse een drastische hervorming. Na een eerste ronde waarin de 16 ploegen twee keer tegen elkaar zullen spelen, worden de eersteklassers op basis van het klassement verdeeld in twee competities. De 8 beste ploegen spelen voor de hoofdprijzen (het kampioenschap en de tickets voor het Europese voetbal) en de resterende ploegen spelen in de tweede competitie tegen de degradatie (de laatste 2 van die competitie zakken naar 2e klasse).

In de eerste ronde is het vooral zaak om bij de eerste 8 clubs te eindigen. Het behaalde aantal punten wordt door 2 gedeeld voor de start van het 2e deel van de competitie. Dit wordt natuurlijk gedaan om de spanning er in het eerste gedeelte toch nog wat in te houden. Want het moge duidelijk zijn dat dit soort constructies het belang van die wedstrijden (en dus ook de spanning er rond) doet afnemen.

De winst is alles wat telt !

Dit systeem komt er (hier en eerder al in het buitenland) op vraag van de commerciële TV-zenders die de uitzendrechten voor vele euro’s hebben gekocht. Met al die extra (top)matchen te creëren hebben ze een groter aanbod voor hun (betalende) klanten en als lokaas voor nieuwe klanten.

De clubs – verenigd in de Profliga – werken hier natuurlijk aan mee omdat zij een groot deel van hun werkingsmiddelen uit de TV-rechten halen. De supporters en spelers en entourages werden echter niet gehoord in de discussie. Standard kapitein Steven Defour heeft ondertussen een initiatief gestart waarin bijna alle kapiteins van de eersteklassers zich via een petitie verzetten tegen de hervormingen en meer specifiek het Kerst- en wintervoetbal. De kapiteins die niet tekenden werden door hun bestuur onder druk gezet, zoals Olivier Deschacht van het rijke Anderlecht bijvoorbeeld.

De meeste spelers – vooral de buitenlanders die in onze competitie spelen – willen tijdens de feestdagen bij hun familie zijn. Daarnaast zijn het West-Europese winterweer en de niet aangepaste infrastructuur ( gebrek aan verwarmde grasmatten) in de wintermaanden geen goeie mix voor goed voetbal. In de afgelopen maanden hebben we verschillenden wedstrijden gezien die eigenlijk niet hadden mogen door gaan voor de veiligheid van de spelers en de supporters.

Nu roeren die supporters zich dus ook in het debat. Football for Fans komt naar buiten met een verzameling van eisen die een antwoord moet bieden op de mistoestanden die zich de laatste jaren in het voetbal hebben genesteld. Met de nakende hervorming lijken aan deze toestanden geen einde te komen, integendeel, ze lijken nog te verergeren.

Ticket prijzen

Als eerste standpunt schuift Football for Fans de ticketprijzen problematiek naar voren. Om te beginnen is er een groot verschil in de prijzen van de verschillende de clubs (om nog maar te zwijgen over het verschil in de infrastructuur). Daarnaast rekenen een aantal clubs ook nog eens hogere prijzen aan de bezoekende supporters dan aan eigen supporters op vergelijkbare plaatsen. Hier moet absoluut paal en perk aan gesteld worden, we moeten allen uitkijken dat we zelf niet het slachtoffer worden hiervan. Het mag niet de bedoeling worden dat onder het mom van gelijke prijzen, de prijzen naar boven zullen worden bijgesteld. Een voetbal wedstrijd bijwonen is al duur genoeg, zeker de topclubs durven door te tellen voor hun tickets.

Daarnaast wordt er momenteel ook gewerkt met een systeem waarin de clubs voor 5 wedstrijden op een seizoen een hogere prijs mogen aanreken. Hier worden vooral de trouwe supporters van de topclubs (die veel volk meenemen op verplaatsing) door benadeeld.

Met de hervorming van de competitie – en de 20 extra matchen die dat met zich meebrengt – dreigt het voor vele supporters – in deze tijden – onbetaalbaar te maken om hun club op trouwe voet te volgen.

Veiligheidsbeleid, een beleid om de trouwe fan te pesten!

Ondanks dat het hooliganisme de laatste jaren in en rond het stadion nog amper een probleem is, worden er diverse – onnodig zware – veiligheidsmaatregelen getroffen die de gewone trouwe supporter en fanatieke supporters raken. Zo zijn er de talloze buscombi’s, waarbij de bezoekende supporters om zogenaamde veiligheidsredenen verplicht worden met de bus (van een supportersvereniging) naar het stadion af te zakken om daar op een parking en in het vak te worden opgesloten, volledig afgesloten van de voetbalsfeer die in de straatjes rond het stadion hangt.

Daarnaast is er nog een totaal willekeurig beleid rond het gebruik van traditionele “supporterswapens” zoals vlaggen, trommels, megafoon, … De genomen maatregelen worden vaak op het allerlaatste moment door gegeven of veranderd. Vaak zie je ook dat thuis supporters meer toegelaten wordt dan de bezoekende supporters.

Daarnaast wordt er een belachelijk repressief beleid gehanteerd met de bijhorende sancties en gevolgen. De kleinste uiting van enige emotie: eens een middelvinger of een scheldwoord als het even tegenzit of in de hekken vliegen na een goal, wordt bestraft met een maandenlang stadionverbod en torenhoge boetes zonder rekening te houden met de omstandigheden of de banaliteit van de feiten. Op deze manier wordt de hele voetbalsfeer kapot gemaakt en worden vele mensen financieel bijna geruïneerd en hun wekelijkse uitlaatklep ontnomen.

Velen denken – volgens mij terecht – dat het de clubs en de overheid te doen is om de trouwe en fanatieke supporter uit de stadia te weren en ze te vervangen door bravere toeschouwers die evenveel – of liefst nog meer – consumeren aan drank en eten, merchandising enzovoort. Het liefst van al zouden ze niks anders willen als rijke toeschouwers die de club vele centjes in het laatje brengen. Als het aan een aantal clubs of lokale overheden had gelegen, dan waren er nu al wedstrijden zonder bezoekende supporters. Zover is het gelukkig nog niet maar ondertussen gaat de oorlog gewoon voort met de buscombi’s en het beperken van het aantal tickets.

Wedstrijdmomenten

Verder is er onder veel supporters ook een groot ongenoegen over hoe BelgacomTV haar wil opdringt in verband met de wedstrijdmomenten. BelgacomTV wil voor haar klanten zoveel mogelijk wedstrijden op zoveel mogelijk verschillende (prime time) momenten. Ondanks dat de kalender in juni wordt opgesteld voor het hele seizoen, kan BelgacomTV tot een aantal weken voor de wedstrijd nog verschuivingen doorvoeren in de kalender. Aan de trouwe supporter die met z’n werk en gezin rekening moet houden, wordt weeral niet gedacht. Andere wedstrijdmomenten moeten mogelijk zijn, maar ze moeten beperkt worden in aantal, in mogelijkheden (niet op maandagavond bijvoorbeeld zoals ooit voorgesteld is geweest). Bovendien met er bij die keuze rekening gehouden worden met de reis die de bezoekers moeten maken. Het kan niet dat supporters op zondagavond om 11 uur nog aan een busreis van 3 uur moeten beginnen na een wedstrijd. Het is hoogtijd dat er rekening gehouden wordt met deze mensen!

Er is maar één alternatief

Daarom is een initiatief als Football for Fans broodnodig. Als we niet van ons – als supporters – laten horen, zullen we meer en meer plaats moeten ruimen voor de belangen van de bedrijven die betrokken zijn in de sport. Daarnaast moeten we ook durven discussiëren over de rol van bedrijfsleiders en de bedrijfswereld in het algemeen in de voetbal. Het zijn deze clubleiders uit de commerciële wereld die vaak meestappen in de logica van bedrijven als BelgacomTV en het voetbal helemaal naar hun hebzucht organiseren.

Daarnaast zorgt de aanwezigheid van deze figuren ook voor een onzekerheid. Wat als de sterke man zich financieel uit een club terug trekt? Een situatie die vandaag de dag met de economische crisis wel eens een realiteit zou kunnen worden bij sommige clubs.

Daartegenover moeten we de vraag stellen hoe we ons als supporters kunnen laten gelden om onze sport van een gruwelijke dood te behoeden. Hoe laten we onze stem binnen onze eigen club horen om op het beleid te wegen?

Genoeg stof voor een discussie. Kom daarom op zaterdag 28 maart naar onze meeting in Kessel-Lo (achter station Leuven). We zullen er vanaf 16u ingaan op de ontwikkelingen van de Belgische competitie, het beleid naar supporters toe en de vertegenwoordiging van supporters binnen clubs.

Na de meeting, is er een hapje voorzien waarna we bij pot en pint naar het eerste luik van de dubbelconfrontatie tussen België en Bosnië kijken, een belangrijke kwalificatiewedstrijd voor het WK 2010 in Zuid Afrika.

Als je interesse hebt om te komen, laat dan iets weten op : voetbal@socialisme.be

Verder vragen we ook om deze tekst en uitnodiging te verspreiden onder je (voetbal-)kameraden.

Zie ook http://footballforfans.be

Lees ook de brochure Reclaim the Game over de hervormingen van in het Engelse voetbal, de bakermat van het internationale voetbal.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie