LSP-Nieuws. In en om de partij

We brengen op socialisme.be een regelmatige rubriek met nieuws vanuit LSP zelf. Deze rubriek moet een plaats bieden aan korte verslagen van acties, campagne-momenten,… Maar even goed voor aankondigingen van bijeenkomsten of oproepen. Nieuwe leden kunnen hier uitleggen waarom ze onze rangen vervoegd hebben.


Noteer in je agenda

  • woensdag 11 maart. Turnhout: scholierenbijeenkomst rond anti-racisme. Afspraak: 13u, café Wemeling (aan de Warande).
  • donderdag 12 maart. Leuven. Studentenvergadering over de anti-fascistische strijd. 20u MTC 0016.
  • donderdag 12 maart. Gent. Meeting over “de geschiedenis van de antifascistische strijd” waarbij onder andere de oorsprong van het antifascisme wordt bekeken aan de hand van de strijd in Spanje en Duitsland in de jaren 30-40. Studentenhuis “Therminal” om 19u30
  • dinsdag 17 maart. Antwerpen: algemene ledenvergadering: de strijd tegen extreem-rechts.
  • woensdag 18 maart. Gent: anti-kapitalistisch jongerenfestival > Meer info
  • woensdag 18 maart. Open vergadering van LSP/PSL Brussel Noord: een socialistisch antwoord op de crisis. In café Liberty’s, place de la Liberté (metro: Madou)
  • zaterdag 21 maart. Antwerpen: lokale actie tegen racisme. 15u
  • maandag 23 maart. Open vergadering van de afdeling Sint-Gillis van LSP: een socialistisch antwoord op de crisis. Pianofabriek, Rue du Fort (Sint Gillisvoorplein)
  • donderdag 26 maart. Anti-NSV betoging in Leuven. > Platform voor de betoging
  • zaterdag 28 maart. 16u, Leuven: discussie over de ontwikkelingen in de Belgische voetbalcompetitie, het beleid naar supporters toe en de vertegenwoordiging van supporters binnen clubs. Nadien volgen we de wedstrijd tussen België en Bosnië bij pot en pint. Meer info: voetbal@socialisme.be. > Standpunt
  • maandag 30 maart. Wavre. Open vergadering: een socialistisch antwoord op de crisis. Scoobidoo
  • donderdag 2 april. Gent. 19u30 in het studentenhuis ‘Therminal”. Meeting over de geschiedenis van de Russische Revolutie. Hoe het bewuste en politieke werk van Lenin en Trotski de Russische arbeiders en boeren een instrument in handen gaf dat leidde tot een revolutie en het einde van de burgerlijke staat.
  • zaterdag 4 april. Nationale meeting
  • 11 april. Brussel: ULB. Imperialisme als hoogste stadium van het kapitalisme. Gebouw H, 19u
  • 30 april. Socialistische mei-avonden in onder meer Gent en Aalst. Meer info volgt

Zaterdag 4 april om 14u30. Nationale verkiezingsmeeting LSP/PSL

De wereldwijde crisis van het kapitalisme zadelt ons op met een zware kostprijs. Om hun winsten te maximaliseren hebben ze onze toekomst gehypotikeerd. Velen verloren reeds hun job. Wij betalen voor het falen van hun systeem. Er worden systematisch middelen gevonden om het financieel systeem te redden. Voor de sociale noden is er geen ruimte. Het is hoog tijd voor verzet tegen deze kapitalistische logica.

LSP/PSL zal van de verkiezingen van 7 juni gebruik maken om het debat te stimuleren en daarin een strijdbaar socialistisch programma verdedigen. Op 4 april stellen we een reeks kandidaten voor die ons eisen zullen toelichten en nodigen we syndicalisten uit om te getuigen over hun strijd tegen sluitingen en herstructureringen.

Voor de onteigening van banken en bedrijven. Nationaliseren om onze toekomst in eigen handen te nemen.

Met syndicalisten van Bekaert en andere bedrijven bedreigd met sluiting of herstructurering en Gustave Dache, onafhankelijke kandidaat op de lijst LCR-PSL en oud-delegee FGTB Caterpillar

Hou de privé uit de zorgsector. Meer middelen nu.

  • Karim Brikci, delegee CGSP hospitaal Brugmann, 2e plaats op de LCR-PSL lijst voor de Europese verkiezingen
  • Tanja werkt in de sector van personen met een handicap
  • Bart Van der Biest, ABVV afgevaardigde zieken huis Halle, lid uitvoerend comité BBTK-BHV, 5e plaats op de LSP-lijst voor de Europese verkiezingen

Meer publieke middelen voor onderwijs. 7% van het BNP nu

  • Jo Coulier, hoofdafgevaardigde ABVV-VUB, lid nationaal bestuur ACOD-onderwijs, 7e plaats op de LSP-lijst voor de Europese verkiezingen
  • Elisa De Noël, onderwijzeres en lijsttrekster voor de PSL bij de regionale verkiezingen in Mons
  • Jon Sneyers, LBC-militant KUL, initiatiefnemer petitie “gelijk loon voor gelijk werk” voor doctoraatsstudenten, lijsttrekker LSP bij de regionale verkiezingen in Vlaams Brabant.

Stop de kapitalistische hebzucht. Voor een socialistische samenleving

Korte voorstelling van alle LSP en PSL lijsttrekkers. Nadien geven we het woord aan een vertegenwoordiger van de LCR, met wie we in franstalig België een akkoord sloten voor een gezamenlijke lijst LCR-PSL voor de Europese verkiezingen.

  • Aïsha Paulis is woordvoerder voor PSL in deze verkiezingscampagne en lijsttrekker in Brussel voor de regionale verkiezingen.
  • Bart Vandersteene, woordvoerder van LSP en lijsttrekker van de LSP-lijst bij de Europese verkiezingen en in Oost-Vlaanderen

MEETING van 14u30-16u30 en 17u00 tot 18u30

Nadien maaltijd ten voordele van het LSP-PSL verkiezingsfonds en gezellig samenzijn. Aanwezig: een uitgebreide boekenstand en het eerste materiaal voor de kiescampagne.

Voorverkoop 5 euro (niet-loontrekkenden) en 8 euro (loontrekkenden)

Aan de deur 7 en 10 euro

Inschrijven kan (voor 1 april) via: overschrijving op 001-3907596-27 en een mail naar stephane@socialisme.be of telefonisch op 02/345.61.81


Peterslijsten: actie driedaagse!

Bart Vandersteene

De laatste dagen zijn er een paar heel goede activiteiten geweest betreft de ophaling van de handtekeningen. Vorige zaterdag stonden we op 2741 Nederlandstalige handtekeningen. Sindsdien zijn er enkel in het disctrict Vlaanderen al meer dan 600 opgehaald. Ook in Franstalige België nemen we de kaap van 3.000 handtekeningen.

De leden zullen al ervaren hebben dat het soms loont om de energie te concentreren op één punt en zo een groot resultaat te boeken. We denken dat alle regio’s de mogelijkheid hebben om met hun planning het streefdoel te behalen. Maar we willen toch een voorstel formuleren voor een speciale actie-driedaagse waarbij we nationaal 2500 handtekeningen ophalen, om zo een definitieve impuls te geven aan de campagne.

We stellen voor dat alle regio’s van donderdag 12 maart, vrijdag 13 maart en zaterdag 14 maart speciale actie-dagen maken waar we proberen zoveel mogelijk leden en sympathisanten in te schakelen in de geplande campagnes. We stellen voor dat de 2500 handtekeningen alsvolgt worden opgedeeld: Vlaanderen 800, Antwerpen 400, Vlaams Brabant-Limburg 200, Brussel, 500, Luik 400, Henegouwen 200. De keuze van deze drie dagen laten het mogelijk om zowel activiteiten te voorzien aan de universiteiten, aan stations, supermarkten, winkelstraten, debatten, cinema’s, … Een gevarieerd aanbod geeft de mogelijkheid om zoveel mogelijk leden en sympathisanten te betrekken bij deze actie-driedaagse.


Update over peterslijsten

We hebben nog niet alle cijfers van de ophaling deze week gekregen uit de regio’s. Met wat wel al werd meegedeeld, komen we aan 3.605 Nederlandstalige en 2.980 Franstalige peterslijsten. Dat betekent dat er deze week minstens 1.364 zijn opgehaald. In Oost- en West-Vlaanderen werden er zowat 800 opgehaald deze week (waardoor het totaal daar op 1.845 komt). Brussel volgt met 1.270 Franstalige en 191 Nederlandstalige lijsten. Daarna komt Luik waar de kaap van de 1.000 peterslijsten werd genomen. Wellicht werd die kaap ook in Antwerpen genomen, maar de cijfers van deze week zijn daar nog niet bekend waardoor het cijfer op 900 blijft staan. Henegouwen heeft er 710 en Vlaams-Brabant en Limburg komt aan 669.


30 april: socialistische meiavonden

Aan de vooravond van 1 mei zullen er in verschillende steden activiteiten zijn van de linkse socialisten om 1 mei te vieren. Uiteraard nemen we ook deel aan de 1 mei optochten, maar aan de vooravond van 1 mei willen we lokaal linkse socialisten en strijdbare militanten bijeenbrengen.

In Gent wordt een uitgebreide avond voorbereid met zowel een meeting over ons socialistisch alternatief op de crisis, als een socialistische boekenmarkt, animatie en een gezellige bijeenkomst. Er is een maaltijd voorzien (een heus wereldbuffet, hoe kan het anders op de dag van de internationale arbeidersstrijd!) aan 6/8 euro voor niet-loontrekkenden/loontrekkenden. Aan de deur zal het 8 en 10 euro zijn.

Ook in andere steden zullen er activiteiten zijn op mei-avond. Meer info hierover volgt nog.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie