Irak: machtsoverdracht aan marionettenregime

Zonder enige ceremonie en twee dagen voor de geplande machtsoverdracht, besloten de bezettingsmachten in Irak om wat zij de "volledige soevereiniteit" noemen over te dragen aan Irakezen. Er waren geen getuigen van deze gebeurtenis. De beslissing werd genomen op een NAVO-top in Turkije. En ook in Irak zelf zal het verschil niet bepaald zichtbaar zijn. Wat is er veranderd met de machtsoverdracht aan Ayad Allawi, een door de CIA opgeleide premier die formeel de heerschappij heeft over het land?

De voormalige VS-vertegenwoordiger Paul Bremer vloog naar huis en werd vervangen door VS-‘ambassadeur’ John Negroponte, iemand met een uitgebreide ervaring op vlak van repressie. Negroponte zal 3.500 VS-"diplomaten" ter beschikking hebben in Bagdad waardoor zijn residentie alvast de grootste ‘ambassade’ in de wereld zal zijn. Het lijkt eerder op een paleis van een imperialistische bezettingsmacht. En uiteraard blijven ook de bezettingstroepen met zo’n 160.000 manschappen.

Zelfs voor de formele machtsoverdracht werd Allawi duidelijk gemaakt hoe ver de ‘soevereiniteit’ zou gaan. VS-minister Colin Powell waarschuwde hemtoen hij zei: "Er is soevereiniteit, maar [een deel] van die soevereiniteit zullen ze ons laten uitoefenen in hun naam en met hun toestemming." Allawi stelde dat de regering noodbevoegdheden zou krijgen na de machtsoverdracht. De door de VS-geleide bezettingsautoriteit van Bagdad stelde echter onmiddellijk dat daar geen sprake van zou kunnen zijn.

VS-woordvoerders beweerden dat een aantal clausules rond mensenrechten in de interim grondwet, ook wel bekend onder de naam ‘Administratieve overgangswet’, zouden verhinderen dat de regering administratieve aanhoudingen kan verrichten. Anderzijds geeft een recente VN-Richtlijn buitenlandse troepen in Irak de toelating om "alle nodige maatregelen" te treffen om de veiligheid te garanderen. Zelfs indien Allawi en co een repressiebeleid overeenkomstig de wensen van Washington zouden willen voeren, dan nog moeten ze zich daartoe baseren op de Amerikaanse troepen.

Op een ogenblik van een beweging met opstanden, deinst de VS ervoor terug om haar Irakese marionetten reële macht te geven zoals de controle over het leger of over de bewapening. Dit gaat zover dat een VS-adviseur in Bagdad er op wees dat het land nog steeds onder een "wapenembargo van de VN" valt…

De kost van de oorlog neemt inmiddels toe. Bush en de centrale legerleiding verwachten een versterking van de aanvallen na de formele machtsoverdracht. Ze overwegen om een extra troepenmacht van 25.000 manschappen in reserve te houden. Paul Wolfowitz van het VS-ministerie van defensie stelde: "Het doel op langere termijn is dat we Irakezen naar de frontlinies sturen." De cijfers van het aantal slachtoffers doet vermoeden dat dit nu al het geval is…

Sinds het officiële einde van de oorlog in Irak op 1 mei 2003 tot 16 juni (dus voor de recente aanvallen), vielen er 11.317 burgerslachtoffers in Irak en 6.370 Irakese soldaten of opstandelingen. Aan de kant van de bezetters vielen er 952 doden, minstens 50 burgers en 30 journalisten. De regering-Bush heeft reeds meer dan 126 miljard dollar aan de oorlog besteed, wat neerkomt op ongeveer 3.415 dollar (1 dollar is ongeveer gelijk aan 1 euro) per inwoner van de VS! De jaarlijkse kost van de oorlog zou meer dan de helft van de 43 miljoen Amerikanen die geen ziekteverzekering hebben, jaarlijks een degelijke gezondheidszorg kunnen geven.

Volgens een peiling op 24 juni is een meerderheid van de Amerikanen (54%) vandaag van mening dat de door de VS geleide invasie van Irak verkeerd was. Eerder op de maand lag dat cijfer nog op 41%. De grootste vakbond van de VS, de Service Employees International (SEIU, een vakbond met 1,6 miljoen leden), heeft opgeroepen voor het einde van de bezetting en de terugtrekking van de VS-troepen. Vorige week stemden 4.000 afgevaardigden van de SEIU unaniem voor een resolutie die de regering veroordeelt voor de "unilaterale, preventieve oorlog" die gebaseerd is op "bedrog, leugens en valse beloftes aan het Amerikaanse volk en aan de wereld" en die het leven heeft gekost van vele Irakezen en VS-soldaten.

De resolutie sprak zich ook uit tegen de besparingen van de regering in de openbare diensten, de loonsdalingen en de afname van de uitkeringen, de verloederende gezondheidszorg en onderwijs, de toename van de overheidsschuld en de slecht draaiende economie die een bedreiging vormt voor de sociale en persoonlijke veiligheid van de gewone Amerikanen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie