Portugal: protest tegen nieuwe voorzitter Europese Commissie

De Europese leiders stemden uiteindelijk in met de aanstelling van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De gemaakte keuze, de Portugese premier Durão Barosso, was het witte konijn dat tevoorschijn getoverd werd. Volgens het dagblad ‘The Financial Times’ was Barosso de laatste die overeind bleef in de afvallingskoers. Hetzelfde blad omschreef de selectieprocedure als een farce.

Francisco Raposo, Alternativa Socialista, Lissabon

De gevolgen van de aanstelling van de Portugese premier zullen niet enorm zijn voor de Europese arbeiders en armen. Barosso was premier van een rechtse regering die nadruk legde op privatiseringen in de gezondheidszorg, het onderwijs en de sociale zekerheid. Zijn regering ging in het offensief tegen de verworvenheden van de arbeiders door de arbeidswetgeving te ‘hervormen’, de werkloosheidsuitkering te beperken en de bescherming tegen willekeurige ontslagen af te bouwen.

Het is slechts twee weken geleden dat de coalitie-regering van de centrum-rechtse PSD en de conservatieve PP bij de Europese verkiezingen 2 miljoen kiezers verloor. Barosso maakte indruk op de commissie en de Europese regeringsleiders door het feit dat hij zich niets aantrekt van wat de kiezers over hem denken. Zijn bereidheid om een beleid te voeren dat de levensstandaard naar beneden haalt om de normen van het Europees Stabiliteitspact te halen, werd erg gesmaakt door de andere regeringsleiders. In de 8 maanden dat Barosso premier was, heeft zijn besparingsbeleid geleid tot een daling van het begrotingstekort van 4,4% tot 2,2%.

Barosso is bij de burgerij ook geliefd omwille van zijn ‘sterke Atlanticistische standpunten’ en steun voor de VS-bezetting van Irak. Hij was de gastheer voor een onderonsje van Bush en Blair tijdens hun top op de Azoren enkele dagen voor het begin van de oorlog in Irak.

De aanstelling van Barosso in een Europese topfunctie heeft geleid tot een gevoel van crisis in Portugal. Er moet een nieuwe premier gevonden worden, waarbij delen van de heersende klasse hopen dat de coalitie van PSD en PP zal kiezen voor Santana Lopes, de burgemeester van Lissabon. Die staat gekend als rechtse populist met weinig nationale politieke ervaring.

De Communistische partij, de sociaal-democratische PS en het Linkse Blok roepen op voor nieuwe verkiezingen. De Portugese president, Jorge Sampaio, heeft het grondwettelijk recht om in de huidige omstandigheden nieuwe verkiezingen te organiseren. Maar hoewel Sampaio een lid van de PS is, stelt hij zich erg terughoudend op om effectief verkiezingen te organiseren. Een overwinning van centrum-links zou er immers toe kunnen leiden dat tijdelijk een einde gemaakt wordt aan bepaalde privatiseringen en andere neo-liberale maatregelen.

Dat Barosso geen populaire premier is, werd duidelijk in de reactie van de arbeiders en jongeren. Slechts enkele uren na de aanstelling van de premier als voorzitter van de Europese Commissie, kwamen er zo’n 2.500 betogers op straat in Lissabon om nieuwe verkiezingen te eisen en om te protesteren tegen de mogelijke aanstelling van Santana Lopes als nieuwe premier. De betoging werd georganiseerd door mondelinge reclame en via SMS-berichtjes. Vandaag zijn er lokale acties in tal van steden in het land. Daar worden dezelfde eisen naar voor gebracht.

La luta continua – De strijd gaat verder!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist