300 jongeren betogen in Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas vond maandagavond een stevige anti-fascistische actie plaats. De actie werd opgezet door enkele scholieren die vonden dat iets moest georganiseerd worden naar aanleiding van de nieuwe verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok. Naar aanleiding van die nieuwe zwarte zondag zijn er heel wat opvattingen over hoe extreem-rechts kan bestreden worden. Op de actie kwamen heel wat van de ideeën samen.

Verslag en foto’s door Geert Cool

Met Blokbuster en LSP vonden we het belangrijk om sterk aanwezig te zijn om ook ons standpunt naar voor te brengen. Wij denken dat het niet volstaat om enkel te protesteren tegen racisme, maar dat het ook nodig is om na te gaan waarom vandaag een verdeel-en-heersbeleid gevoerd wordt op basis waarvan racistische ideeën gemakkelijker ingang vinden. Daartegenover stellen wij de noodzaak om de werkloosheid aan te pakken, in plaats van de werklozen. Om de armoede aan te pakken in plaats van de armen. Daarom ook legden wij nadruk op een slogan als ‘Jobs, geen racisme’.

Ondanks een eerder interne oproep binnen een extreem-rechtse groep om een tegenactie te doen, hebben we hen in de verste verten niet gezien… Wellicht hadden ze door dat ze zwaar in de minderheid zouden zijn. Alleszins is het belangrijk dat ze geen poging hebben kunnen ondernemen om tegen de actie in het offensief te gaan.

Aan het begin van de actie waren er drie gesmaakte toespraken. Een opvallend gegeven: de sprekers waren alle drie lokale scholieren uit het Waasland. Jongeren die zelf de politieke discussie gaan voeren. Dat is volgens ons van enorm belang. De twee eerste sprekers waren de scholieren die het initiatief namen voor de actie: Maarten Van Houtte en Bart Foubert. De derde spreker was iemand van Blokbuster: Nick Steenbeke, een scholier uit Beveren.

Omdat de opkomst veel groter was dan verwacht, konden we wel niet anders dan een korte betoging doen. Het zou wat beperkt geweest zijn om de paar honderd aanwezigen zomaar naar huis te sturen. Hierop trokken we door de straten van Sint-Niklaas in een erg dynamische betoging. Na de betoging was er nog een bijeenkomst in een lokaal café om de discussie iets inhoudelijker te voeren. Het werd een geanimeerde discussie waarop de aanwezigen het wel eens waren dat we de discussie moeten verderzetten en moeten bouwen aan een kracht die in staat is om lokaal het verzet te organiseren.

Hieronder publiceren we een aantal foto’s vanop de actie:Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist