Ieren protesteren tegen bezoek van Bush

Het afgelopen weekend werd in Ierland massaal betoogd tegen het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan het land. De regering nam enorme veiligheidsmaatregelen om de betogers op afstand te houden en Bush de illusie te geven dat hij welkom was. Bij het politieke establishment was hij alvast welkom, voor een overgrote meerderheid van de bevolking echter niet.

In Dublin betoogden tussen de 15.000 en 20.000 mensen tegen de oorlog in Irak en tegen het bezoek van Bush. Eerder werd de regering in het parlement onder vuur genomen, o.a. door ons Ierse parlementslid Joe Higgins. Op diens vraag hoe de regering iemand kan verwelkomen die voor een meerderheid van de bevolking helemaal niet welkom is, kwam geen antwoord. Ook werden vragen gesteld bij het ontplooien van een enorme politiemacht. De helft van de Ierse politieagenten werd opgevorderd voor de beveiliging van het bezoek van een staatshoofd die verantwoordelijk is voor duizenden doden in Irak.

De betogers werden aanzien als potentiële terroristen. En dit omdat ze protesteerden tegen het bezoek van iemand die massavernietigingswapens inzet die het leven gekost hebben van duizenden onschuldigen. De Ierse regering was medeplichtig aan de oorlog in Irak. Het stelde bvb de luchthaven van Shannon ter beschikking voor tussenlandingen voor Amerikaanse vliegtuigen op weg naar Irak.

Bush was in Ierland in het kader van het Ierse EU-voorzitterschap. Na dit bezoek trok hij naar Turkije waar eveneens massale protestacties plaatsvonden. Het is belangrijk dat we overal waar Bush komt, duidelijk maken dat hij op geen steun kan rekenen en niet welkom is. Bush voert een beleid dat enkel en alleen gericht is op de belangen van de banken en de multinationals.

Delen: Printen: