LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Startmeeting ALS-Gent: ‘The Rise of a New Left’

Tegenwoordig bezitten de 8 rijkste mensen meer dan de armste helft van de wereldbevolking. Om monsterwinsten te blijven boeken ondanks de economische crisis, wordt er bespaard op onderwijs, sociale zekerheid en gezondheidsorg. Vluchtelingen worden aan hun lot overgelaten door Europa, de klimaatcrisis verdiept. Bedrijven maken miljoenen winst met het verkopen van militair materiaal voor de oorlogen in het Midden-Oosten. Neoliberale partijen proberen dit beleid goed te praten door een zondebokpolitiek tegen vluchtelingen, andersdenkenden, Walen, etc. te voeren. De sociaal-democratie stapt mee in dit beleid en slaagt er niet in een alternatief beleid te voeren dat de mensen kan overtuigen.

Nieuwe bewegingen rond sociale en soms zelfs socialistische eisen komen hier echter tegen in opstand. Zo zijn er onderandere de bewegingen rond de programma’s van Sanders, Mélenchon en Corbyn die opkomen voor meer investeringen in sociale voorzieningen en een beleid voor de mensen en het klimaat in plaats van de rijken. Ze halen hun campagnefondsen bij de mensen die hen steunen in plaats van bij de ultrarijken, dit in contrast met de graaicultuur die in andere partijen heerst.

Met de Actief Linkse Studenten ondersteunen we deze bewegingen voor een sociaal alternatief op het neoliberale afbraakbeleid, en komen we er actief in tussen. Met deze meeting willen we de tijd nemen om met studenten te kijken hoe we deze opkomende beweging ook in Belgie kunnen ondersteunen. We willen verder discussieren over tactieken en programma en uitleggen waarom hun programma van hervormingen volgens ons moet doorgetrokken tot een echt antikapitalistisch programma.

Deze meeting kadert in een reeks van 3 meeting onder de noemer LET’S TALK ABOUT REVOLUTION.

-100 jaar russische revolutie: RODE OKTOBER: hoe, wat, waarom en de relevantie vandaag (Woensdag 04.10: 19u30 aud 4 blandijn)

-Ché symbool van strijd: 50 jaar na zijn dood, Cuba: de revolutie en vandaag (Woensdag 11.10: 19u30 lokaal 100.017 blandijn)

=> Facebook evenement


Campagne Gent

Donderdag hadden we een stand aan de Ugent. Er was heel veel interesse voor onze openingsmeeting: we stonden de hele dag aan de Blandijn om de nieuwe studenten te verwelkomen met een forse dosis antikapitalisme.


Acties tegen Francken

De verontwaardiging over de uitspraken en het beleid van Theo Francken is groot. We ondersteunen de oproep tot actie in Leuven op 3 oktober en namen zelf een initiatief voor een actie in Antwerpen op 26 oktober. Voor die laatste actie nodigen we andere organisaties uit om de actie te onderschrijven en mee te mobiliseren. Deze week is de campagne in Antwerpen gestart met actiemomenten aan scholen en hogescholen, volgende week volgt de unief.


Campagne ROSA

Stand in Luik

De voorbije dagen werd aan de Franstalige universiteiten campagne gevoerd met ROSA. We deden dit onder meer in Luik en aan de ULB. Komende donderdag nemen we deel aan de internationale actiedag voor het recht op abortus. We trekken naar de betoging in Brussel met een anti-seksismeblok dat vertrekt aan de ULB en de VUB. Afspraak komende donderdag om 16u aan de ULB, 16u30 aan de VUB of om 17u aan het Jubelpark in Brussel.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist