Home / Foto's / ACOD betoogt in Namen: openbare diensten verdedigen, staking 10 oktober voorbereiden

ACOD betoogt in Namen: openbare diensten verdedigen, staking 10 oktober voorbereiden

Gisteren kwamen enkele duizenden betogers bijeen in Namen voor een betoging van ACOD. De actie was gericht tegen het beleid van afbraak van de openbare diensten: minimale dienstverlening, afbouw statutaire tewerkstelling, opdrijving flexibiliteit, inzetten van interim in de publieke sector, vermindering van de dotaties aan de provincies, … Er waren delegaties vanuit heel Wallonië met grote delegaties van de FOREM (tegenhanger van VDAB) en de TEC (tegenhanger van De Lijn).

De oproep om op 10 oktober te staken, werd er sterk naar voor gebracht door de vakbondsleiding. Deze oproep werd eerst vanuit het spoor gelanceerd en is gericht tegen de hervormingen die de arbeidsvoorwaarden, pensioenen en het stakingsrecht treffen. Er was een strijdbare sfeer en een goede opkomst: ruim meer dan 2.000 terwijl er op voorhand 1.000 tot 1.500 betogers verwacht werden. Het gaf uitdrukking aan de wil om het verzet tegen de rechtse regering opnieuw op te starten, ondanks een begrijpbare scepsis onder heel wat aanwezigen over het vervolg dat er na 10 oktober al dan niet zal komen.

Een ploeg militanten van LSP kwam tussen met de sticker ‘Staking 10-10: ik ben solidair’ van Libre Parcours, een netwerk van strijdbaar personeel van het openbaar vervoer. Daarmee willen we solidariteit voor de staking versterken en de strijd tegen het asociale offensief van de regeringen en de gevestigde media opvoeren. De betogers namen tientallen stickers mee om te verspreiden onder medebetogers of collega’s die er niet geraakten, maar het protest wel steunen.

Manifestation de la CGSP à Namur. Défendre les services publics et préparer la grève du 10 octobre

Print Friendly, PDF & Email