Roberto D’Orazio stemde voor franstalige LSP-lijst

In een interview met de zondagseditie van ‘Het Nieuwsblad’, verklaart Roberto D’Orazio dat hij gestemd heeft voor de lijst van de Mouvement pour une Alternative Socialiste (MAS), onze Franstalige organisatie. D’Orazio verwierf nationale bekendheid met de strijd van Forges de Clabecq in de jaren ’90.

De journalist van ‘Het Nieuwsblad’ vroeg D’Orazio of hij voor Elio Di Rupo van de PS had gestemd. Hierop repliceerde D’Orazio dat hij voor de MAS had gestemd, de Franstalige LSP-lijst: "Een van mijn vroegere strijdmakkers stond er op de lijst."

In de jaren ’90 was D’Orazio voortrekker van de strijd bij Forges de Clabecq tegen de sluiting van het bedrijf. De directie kondigde midden jaren ’90 aan dat de fabriek dicht moest. Hierop organiseerden de syndicale delegatie en hun sympathisanten een belangrijke strijd waarin ook bredere lagen van de bevolking uit de regio rond Tubize en nationaal betrokken werden. Hoogtepunt was de ‘multicolore mars’ door Tubize waarbij in 1997 zo’n 70.000 mensen betoogden. Dit was belangrijk om de strijd voor het behoud van werk open te trekken buiten het bedrijf zelf.

Uiteindelijk deed Duferco een overnamebod om Forges de Clabecq over te nemen met aanzienlijk minder werknemers en op voorwaarde dat de vakbondsafvaardiging buiten blijft. De ABVV-leiding geeft snel toe op dit punt en zet D’Orazio en co aan de deur. Nochtans was het door de vastberaden strijd van de syndicale delegatie dat het bedrijf uiteindelijk open bleef.

De houding van de vakbondsleiding maakte het mogelijk dat er een proces gevoerd werd tegen een aantal militanten van Forges de Clabecq. 13 van hen moesten zich in een aanslepend proces verantwoorden voor de syndicale strijd waar ze deel van uitmaakten. Uiteindelijk werden 4 militanten, waaronder D’Orazio, veroordeeld met opschorting van straf. Dat betekent dat ze geen effectieve straf kregen.

De strijd van Forges de Clabecq is vandaag nog steeds een voorbeeld van hoe strijd loont en tot overwinningen kan leiden. We zijn er dan ook trots op dat Roberto D’Orazio in een krant verklaart dat hij voor ons gestemd heeft. We zijn het niet eens met alles wat hij zegt in het interview, maar hebben veel respect voor de strijd waar hij een belangrijke rol in heeft gespeeld.

Meer over de strijd van Clabecq

Delen: Printen: