Anti-fascistische actie in Sint-Niklaas

Komende maandag wordt in Sint-Niklaas geprotesteerd tegen racisme. Een aantal scholieren namen het initiatief na de verkiezingen van 13 juni. Blokbuster roept op om deel te nemen aan de actie en er de discussie aan te gaan over welke anti-fascistische strijd nodig is.

Het is duidelijk dat velen zich de vraag stellen wat er kan gedaan worden tegen het Vlaams Blok. Er ontstonden reeds een aantal initiatieven: websites, lokale acties, een platform van ‘bekende progessieven’,… We hebben uiteraard sympathie voor dit anti-fascistisch verzet, maar het is duidelijk dat een inhoudelijk beperkte beweging geen stap vooruit zal maken.

Morele verontwaardiging of het overtuigen van reeds overtuigden zijn geen methoden waarmee stappen vooruit kunnen gezet worden. Het zal nodig zijn om met anti-fascisten de discussie aan te gaan over hoe we een oppositie kunnen uitbouwen tegen het huidige asociale beleid. De zogenaamde oppositie van het Blok komt daarbij voor velen als gemakkelijkste optie naar voor, maar het Blok heeft absoluut geen antwoorden op de problemen waarmee een steeds groter wordende groep van arbeiders en jongeren geconfronteerd worden.

Blokbuster zal de komende periode campagne voeren aan de zomerfestivals en zal haar campagne richten tegen de jongerenwerkloosheid en tegen racisme. Onder het motto: "pak de werkloosheid aan, niet de werklozen", willen we ingaan tegen de verdeel-en-heersmethoden die vandaag dominant zijn en waar het Blok gemakkelijk op kan inspelen.

Dat is alvast één van de discussies die we ook maandag willen voeren op de actie in Sint-Niklaas. Afspraak: 20u op het Sint-Nicolaasplein.

Delen: Printen: