Chantage van Siemens leidt tot arbeidsduurverlenging in Duitsland

In ruil voor een verlenging van de werkweek van 35 naar 40 uur, tegen hetzelfde loon, wil Siemens (voorlopig) afzien van de plannen om de productie van draadloze telefoons en gsm’s in Duitsland te verhuizen naar Hongarije, waar de loonkost 30% lager zou liggen. Het is ook niet verwonderlijk dat Siemens ongeveer 30% op de loonkosten zal besparen in Duitsland door dit "akkoord" met de vakbonden. Het vakantiegeld wordt bovendien vervangen door een resultaatsgebonden premie. Per geproduceerde gsm in Duitsland zou Siemens op die manier 5 euro besparen. In de eerste 6 maanden van dit boekjaar verkocht Siemens wereldwijd 28 miljoen toestellen. Dit akkoord zou gelden voor 2 jaar. Op dit ogenblik lopen er nog onderhandelingen in een aantal andere vestigingen van Siemens in Duitsland.

Karel Mortier

In het tweede kwartaal van dit (boek)jaar boekte Siemens nochtans een netto winst van 1,21 miljard euro, meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2003. Ondanks de goede resultaten kondigde het bedrijf aan dat het een deel van de productie naar lageloonlanden wou overbrengen en dat het in Duitsland 5.000 banen wou schrappen. Gerard Schröder (SPD) reageerde door te zeggen dat werkgevers die de productie naar lage loonlanden verplaatsten "onpatriottisch" waren. Werner Neugebauer van IG-Metal Beieren stelde dan weer dat Siemens de "sociale plicht" had om in Duitsland te blijven.

Vorige week vrijdag betoogden nog 25.000 werknemers van Siemens in Duitsland voor het behoud van de jobs. Het spreekt voor zich dat hier nooit sprake is geweest van onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers maar van pure chantage vanwege Siemens. Als niet werd ingegaan op hun eisen dan zouden ze gewoon de productie verplaatsen. "We kunnen niet zeggen dat we tevreden zijn met de resultaten van het akkoord", zei Wolfgang Nettelsroth, de woordvoerder van IG-Metall in Nordrhein-Westfalen, "de werknemers kunnen na 2 jaar nog altijd hun job verliezen."

De titel van het artikel in de on-line editie van De Standaard ("Siemens redt 2.000 arbeidsplaatsen door langere werkweek") moet tamelijk cynisch in de oren klinken van de getroffen werknemers van Siemens. In ruil voor een job komende 2 jaar moeten ze vanaf 1 juli wekelijks 5 uur langer werken voor hetzelfde loon.

Het voorbeeld van Siemens geeft aan waar de burgerij naar toe wil: ons langer laten werken voor lagere lonen om "concurrentieel" te zijn. Wereldwijd werken er 417.000 mensen voor Siemens waarvan 170.000 in Duitsland en 5.000 in België/Luxemburg. De komende jaren wil Siemens meer dan 30 miljard dollar besparen op personeelskosten.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie