Volvo Cars in Gent staakt. “Laatste herbalans was de druppel die de emmer deed overlopen”

Gisteren besliste een deel van de ochtendploeg bij Volvo Cars Gent spontaan om het werk neer te leggen. Nadien kwam er solidariteit van de arbeiders uit de andere ploegen. De omschakeling naar een nieuw model zorgt voor problemen die bovenop de reeds bestaande problemen kwamen. De vakbonden onderhandelen met de directie over mogelijke oplossingen, voorlopig is er nog geen akkoord bereikt. We spraken kort met een arbeider van Volvo Cars.

Interview door Mauro (Gent)

Vanwaar komt het ongenoegen bij de arbeiders?

“Het ongenoegen is al een tijdje aan het groeien. De werkdruk wordt al geruime tijd systematisch opgevoerd en er wordt steeds meer flexibiliteit verwacht van de arbeiders. Op de werkposten komen nieuwe modellen steeds sneller in de productie tussen de oudere modellen door, terwijl de opleiding dikwijls te wensen overlaat. Daarbij worden steeds meer overuren geëist door de directie, terwijl het dikwijls moeilijk is om inhaalrust in te plannen om deze overuren te recupereren.

“De druppel die de emmer deed overlopen was de laatste herbalans. Door het wegvallen van een oud model, moesten alle werkposten gereorganiseerd worden. De meeste werkposten kregen wel meer tijd, maar in die bijgekomen tijd werd er ook extra werk verwacht, dat dikwijls buiten proportie was voor de bijgekomen tijd. Tevens werden enkele honderden interims ontslagen, terwijl het nog steeds moeilijk is om overuren op te nemen en er al weer zaterdagwerk geëist wordt.”

Wat willen de arbeiders bereiken met de staking?

“De werkdruk dient verminderd te worden. De opleiding voor de nieuwe modellen dient beter georganiseerd te worden. Mensen die overuren staan hebben, moeten deze makkelijker kunnen opnemen via inhaalrust en de verplichte zaterdagen dienen beperkt te worden.”

Waarom kwam het tot een spontane staking van onderuit?

“De vakbonden werken hier met een systeem van vrijgestelden. De syndicale afgevaardigden werken niet mee in de productie, maar zijn vrijgesteld om bij de mensen rond te gaan en geven dan de problemen die er zijn door aan de leidinggevenden en de directie. Als deze natuurlijk beslissen om met die grieven niets te doen, dan wordt langzaam maar zeker onder de arbeiders ongenoegen opgebouwd, dat zich dan soms ook richt op net de syndicale afgevaardigden, die tevergeefs de problemen bij de directie aankaarten.”

Ondertussen is de staking erkend en is er ook een stakerspost voor de poort gezet. We zullen de komende dagen op deze staking terugkomen.

 

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist