Home / Sociaal / Ecologie / Extreem weer en klimaatverandering

Extreem weer en klimaatverandering

Overstrominen in Houston. Foto: Daniel Martinez/Air National Guard/CC

Na de vernietigende overstromingen in Noord-India en Bangladesh, de orkanen Harvey en Irma in Texas en de Golf van Mexico, wordt de vraag gesteld of deze gebeurtenissen het ultieme bewijs leveren dat klimaatverandering leidt tot extreme weersomstandigheden die erger zijn dan voorheen.

Standpunt door Pete Dickenson uit weekblad ‘The Socialist’

Klimaatwetenschappers waren tot hiertoe terughoudend om een specifieke orkaan of cycloon toe te schrijven aan de door de mensen veroorzaakte klimaatverandering. Dit komt deels omdat er een gebrek is aan betrouwbare data over de intensiteit van orkanen en cyclonen, een probleem dat zich vooral stelt in de armste regio’s van de wereld, zoals Zuid-Azië.

Dit gebrek aan dat leidt tot onzekerheid. Maar klimaatwetenschapper Michael Mann van de Penn State University in de VS stelde nu toch dat “klimaatverandering de impact van de orkaan Harvey heeft vergroot.” Stefan Rahmsdorf van het prestigieuze Potsdam Instituut voor Onderzoek naar Klimaatverandering verklaarde: “Harvey werd niet veroorzaakt door klimaatverandering. Maar de impact – de kracht van de storm en vooral de extreme regenval – is hoogst waarschijnlijk verergerd door de globale opwarming.”

De komende maanden zal onderzoek moeten aantonen of Harvey een definitief bewijs levert. Het is echter nu al duidelijk dat de globale opwarming heeft geleid tot een verhoging van de zeespiegel met 25 centimeter op 100 jaar. Dit maakt dat de effecten van extreme weersituaties die boven de zee ontstaan groter zijn zodra deze het land bereiken.

Dit maakt dat stormen sterker zijn en de verdediging van de kustlijn eerder kunnen doorbreken, zoals het geval was met de orkaan Katrina in New Orleans in 2005.

Kerry Emanuel, een klimatoloog van het Massachusetts Institute of Technology, verklaarde dat de orkaan Sandy, die in 2012 verwoesting aanrichtte in de buurt van Wall Street in New York, zonder de stijging van de zeespiegel wellicht niet voor overstromingen in Lower Manhattan zou gezorgd hebben. De enorme dodentol bij de overstromingen in India en Bangladesh zou ongetwijfeld ook een pak lager geweest zijn.

Terwijl er nog onzekerheid is over het verband tussen klimaatverandering en de intensiteit van orkanen, is dit niet het geval voor andere gevolgen van klimaatverandering. Onderzoek toonde aan dat de klimaatverandering de kans op een dodelijke hittegolf in Europa zoals in 2003 verdubbelde.

Een recentere studie toonde aan dat het risico op ‘extreem hete zomers’ tien keer hoger is dan in 2003. De overstromingen in Groot-Brittannië in 2012 waren een kwart meer waarschijnlijk door de klimaatveranderingen.

Het is belangrijk dat we niet vooruit lopen op de wetenschap met beweringen over de gevolgen van klimaatveranderingen, elke fout zal immers uitgespeeld worden door de vetbetaalde ontkenners van klimaatverandering. Maar het algemene beeld is wel duidelijk: klimaatveranderingen vormen een dodelijke bedreiging voor de planeet en bedreigen op langere termijn alle leven op de planeet. De tijd om daar iets aan te doen raakt op.

Print Friendly, PDF & Email