Socialisme 2017 – Ideeën om de wereld  te veranderen

Het gevoel dat een radicale verandering noodzakelijk is, krijgt meer en meer gehoor bij een alsmaar groeiend aantal jongeren en werkenden. Het kapitalisme is niet meer in staat om stabiliteit te bieden en om het systeem op gang te trekken. Dag in dag uit zien we een verdieping van de nefaste gevolgen van een rot systeem.

door Nico Menoux

Meerdere crisissen en chaos op alle fronten

Het kapitalisme houdt de vernietiging van het milieu in en is rampzalig voor onze gezondheid en die van de toekomstige generaties. Het biedt ons een wereld van oorlog en terreur, van racisme, seksisme, homofobie en discriminatie. Een kleine minderheid bezit de meerderheid van de rijkdom en een handvol bedrijven domineren de economie en beheren de productiemiddelen. Zij lijden niet onder de gevolgen van dit systeem: armoede, werkloosheid, loonvermindering, afbouw van openbare diensten, … Zij blokkeren elke mogelijkheid om de kennis en de technologieën op grote schaal te gebruiken om de problemen op te lossen en aan iedereen het perspectief op een waardige toekomst te bieden.

De concentratie van rijkdom gaat zo ver dat 8 rijken evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking. Miljoenen mensen houden het niet bij vaststellen dat het verkeerd loopt: ze komen op straat en gaan de strijd tegen onrechtvaardigheid aan. Uit een Franse peiling eind 2016 blijkt dat 62% van de bevraagde jongeren bereid was om deel te nemen aan een “grootschalige opstand.” Uit een studie eerder dit jaar bleek dat de helft van de Ierse jongeren voor “een massale opstand tegen de regering” is. Het ongenoegen wordt omgezet in acties. Er wordt gezocht naar methoden om effectief tot verandering te komen. De Million Women’s Marches bij het aantreden van Trump of de recente massale mobilisaties tegen extreemrechts in de VS tonen het potentieel om de strijd op te bouwen.

Hoe kunnen we tot bewegingen komen die sterk genoeg staan om de noodzakelijke verandering af te dwingen? En welke verandering willen we?

‘Socialisme 2017’ op 21 en 22 oktober is een belangrijke afspraak voor discussie, debat en politieke argumenten voor deze strijd. Tegenover een systeem dat niet in staat is om de grote actuele problemen op te lossen, is discussie over een alternatief van groot belang. Socialistische ideeën kennen een groeiende populariteit. Door de productiemiddelen in publieke handen te brengen en de economie democratisch te plannen, kan een socialistische samenleving voor fundamentele verandering zorgen. De rijkdom en kennis waren nog nooit zo groot, laten we ze gebruiken om te bouwen aan een toekomst zonder armoede, oorlog, haat en ongelijkheid.

Socialisme 2017 brengt activisten, jongeren, militanten, syndicalisten, … samen. Er zijn sprekers uit binnen- en buitenland. Daarmee wordt ook het internationalisme benadrukt: een essentieel onderdeel van de strijd voor socialistische verandering. Op Socialisme 2017 zal ook de campagne ROSA een reeks commissies organiseren. Zien we jou ook op dit weekend?

100 jaar Russische Revolutie

De 100ste verjaardag van de Russische Revolutie, de belangrijkste gebeurtenis uit de geschiedenis, is de rode draad doorheen Socialisme 2017. In 1917 namen de werkenden de macht in eigen handen om te bouwen aan een andere wereld. Als wij op de Russische Revolutie terugblikken, is dit niet uit nostalgie. Het is vanuit de wil om voorbereid te zijn op het type van strijd waarmee de werkende klasse eindelijk in staat is om te bouwen aan een toekomst zonder uitbuiting, oorlog, ellende en ecologische rampen. 1917 is een krachtig voorbeeld van hoe de werkenden en armen hun lot in handen nemen om tot verandering te komen. We zullen onder meer ingaan op de impact van de revolutie op vrouwenrechten, kunst en technologie, op het leven van de gewone mensen, … We zullen ook nagaan hoe de Sovjet-Unie kon ontaarden in een dictatuur.

Socialisme 2017: 21-22 oktober, CC De Kriekelaar. Facebook evenement

met o.a.

  • RUTH COPPINGER: Iers parlementslid Solidarity en Socialist Party
  • ANA GARÇIA: voorzitster Sindicato de Estudiantes Spanje
  • BART VANDERSTEENE: woordvoerder LSP
  • LUDO DE BRABANDER: vzw Vrede
  • ANJA DESCHOEMACKER: campagne ROSA en woordvoerster Gauches Communes Brussel
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist