Home / Op de werkvloer / Syndicale rechten / Delegee in asielcentrum bekommerd om lot vluchtelingen: ontslag door Rode Kruis

Delegee in asielcentrum bekommerd om lot vluchtelingen: ontslag door Rode Kruis

Afbeelding vanop Wikimedia

Rode Kruis Vlaanderen gaf op 20 juni aan dat het van plan was om Melissa, een delegee van BBTK, af te danken wegens dringende redenen. Op 4 juli werd de arbeidsovereenkomst geschorst met het oog op de ontslagprocedure. Die komt op 5 september voor de Antwerpse arbeidsrechtbank. Melissa werkte acht jaar in een opvangcentrum voor asielzoekers en was vijf jaar delegee.

De officiële reden voor dit ontslag was een oproep aan personeel van Fedasil en het Rode Kruis om deel te nemen aan acties op Wereldvluchtelingendag (20 juni). De lange asielprocedures zijn immers zwaar voor zowel de betrokken mensen als het personeel in de opvangcentra.

Op de oproep stonden de logo’s van het Rode Kruis en Fedasil. Daarop aangesproken op 14 juni werden de logo’s verwijderd door de delegee. Toch werd dit een week later alsnog ingeroepen als reden voor het ontslag. Het werd gekoppeld aan de stelling dat een actie op Wereldvluchtelingendag een kritiek inhoudt op de werking van Fedasil, terwijl het Rode Kruis voor Fedasil werkt.

Bekommerd zijn om het lot van asielzoekers, is blijkbaar een reden tot ontslag in een opvangcentrum van het Rode Kruis? Voeling hebben met asielzoekers is met deze regering politiek niet meer correct. Opkomen voor een menswaardige behandeling van asielzoekers is in dergelijke centra nochtans belangrijk voor zowel de betrokkenen als het hardwerkend personeel.

Het is duidelijk dat het Rode Kruis een excuus zocht om een lastige delegee buiten te werken. Melissa had het eind april opgenomen voor collega’s die hard gestraft werden in een opvangcentrum wegens een nalatigheid die niet hun fout was. Het Rode Kruis heeft eerder al lastige delegees afgedankt.

Op 5 september is een actie om Melissa te ondersteunen en om het afdanken van delegees aan te klagen. De vakbonden moeten deze zaak aangrijpen: wie aan één van ons raakt, treft ons allemaal. Als dit kan passeren, zijn ook de volgende delegees bij het Rode Kruis vogels voor de kat. Kom naar de actie!

5 september om 14u30 aan het Justitiepaleis, Bolivarplaats, Antwerpen. Eerder op die dag houdt BBTK ook een actie aan het kantoor van het Rode Kruis in Mechelen: 7u, Motstraat 40 in Mechelen.

Stream Media deed een interview met de afgedankte delegee. Hierin doet ze zelf het verhaal van wat haar overkwam.