Internationale nazi-bijeenkomst in zaal van Vlaams Blok gemeenteraadslid te Waasmunster

Op 3 juli vindt in het Waasland een internationale bijeenkomst van neo-nazi’s plaats. De bijeenkomst wordt georganiseerd door ‘Blood and Honour’ en ‘National Alliance’, een Amerikaanse nazi-organisatie. De bijeenkomst vindt plaats in Gasthoeve ‘Uylenhoeve’, Kuilstraat te Waasmunster. Deze zaal werd (tot voor kort?) uitgebaat door het 68-jarige Vlaams Blok gemeenteraadslid Frida Foubert.

Geert Cool


Dit is een affiche waarmee de neo-nazi’s hun bijeenkomst intern bekend maken.

Dat dit niet zomaar een bijeenkomst is, wordt duidelijk als we kijken naar de organisatoren en de sprekers. De organisatoren zijn niet van de minste: de National Alliance is in de VS één van de belangrijkste nazi-organisaties. De groep werd in 1974 opgericht door William Pierce, één van de ideologen van de Amerikaanse nazi’s. De National Alliance vormde een onderdeel van de ‘American Nazi Party’, die zoals de naam het laat vermoeden niet bepaald heimelijk deed over haar standpunten.

Eén van de sprekers op 3 juli is Robert S. Griffin, een Amerikaanse professor die een boek schreef over William Pierce (Robert S. Griffin, The Fame of a Dead Man’s Deeds: An Up-Close Portrait of White Nationalist William Pierce, 2001) en eveneens aanhanger is van diens nazistische opvattingen. Het boek van Griffin over Pierce wordt in neo-nazi middens hoog aangeschreven. Pierce schreef het boek ‘The Turner Diaries’ over een fictieve "Arische revolutie" in de VS. Dat boek was de inspiratiebron voor Timothy Mc Veigh, een neo-nazi die in 1995 in het nieuws kwam met een aanslag op een appartement in Oklahoma City (VS) waarbij 168 slachtoffers vielen.

National Alliance en Blood & Honour slaan handen in elkaar

De bijeenkomst op 3 juli in Waasmunster blijkt van groot belang te zijn voor de neo-nazi’s omdat ze hier de contacten tussen Amerikaanse, Zuid-Afrikaanse en Europese neo-nazi’s willen versterken. De bijeenkomst is dan ook een samenwerking van de Amerikaanse National Alliance en de Vlaamse afdeling van Blood&Honour, wellicht onder toezicht van de Europese leiding van Blood&Honour.

Zoals blijkt uit ons eerder gepubliceerd dossier over Blood & Honour is deze organisatie een potentieel gevaarlijke groepering die het geweld niet schuwt. In Vlaanderen staat Blood&Honour relatief zwak. Op een recent metal-concert in Waregem waren amper 100 aanwezigen en dan waren er nog heel wat mensen aanwezig die voor de muziek kwamen en het niet noodzakelijk eens waren met de standpunten die o.a. van het podium werden verkondigd. Sommige aanwezigen stoorden zich aan het politieke karakter van bepaalde groepen.

Blood&Honour komt niet bepaald professioneel over, maar probeert wel om een laag van neo-nazi’s te organiseren. Toen er de voorbije maanden problemen waren in Turnhout waarbij o.a. een punkoptreden in het lokale jeugdhuis werd verstoord, waren er militanten van Blood&Honour betrokken bij de rellen. Ook wordt geprobeerd ideologische vorming aan te bieden. Daar wordt de organisatie in bijgestaan door oude rotten als Bert Eriksson die begin jaren ’80 nog veroordeeld werd in het VMO-proces (waarbij de VMO verboden werd als privé-militie). Eriksson is reeds jarenlang een persoonlijke en politieke vriend van de momenteel erg zieke Karel Dillen (jarenlang voorzitter-voor-het-leven van het Vlaams Blok en tevens oprichter van het Blok). Dillen noemde Eriksson "een grote Vlaamse strijder".

Nu probeert Blood & Honour aansluiting te vinden met de zogenaamde intellectuelen van de neo-nazi beweging in de VS. Vandaar is een gezamenlijke bijeenkomst met de National Alliance voor hen belangrijk, ook het feit dat een in dat milieu gekende figuur als professor Robert S. Griffin er zal spreken is veelzeggend.

Nazi-meeting in Waasmunster

De meeting van de nazi’s zal plaatsvinden in ‘Uylenhoeve’ te Waasmunster, een locatie waar eerder reeds radicale groepen als de ‘Vlaamse Jongeren Mechelen’ activiteiten organiseerden. Er zouden drie sprekers zijn: naast Griffin (uit de VS) ook een Zuid-Afrikaanse spreker (Petrus Potgieter) en een Vlaamse spreker. Het is geen toeval dat de Vlaamse contacten aangesproken voor dit soort bijeenkomsten. Wellicht hoopt Blood&Honour dat de verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok leidt tot een grotere ’tolerantie’ tegenover nazistische opvattingen. Daarmee vergissen ze zich echter, het Blok wordt electoraal groot door een populistische retoriek waarbij de scherpe kantjes er wat moeten afgeschaafd worden. De partij zit zelfs verveeld met al te openlijke neo-nazi’s in de partij omdat ze weet dat dit niet zou begrepen worden door de overgrote meerderheid van haar kiezers.

Alleszins geeft de bijeenkomst op zich aan dat de neo-nazi’s zich gesterkt voelen door de opkomst van het Blok en zich op die basis meer gaat manifesteren. Door het bekendmaken van het feit dat er een nazi-bijeenkomst plaatsvindt in Waasmunster hopen we alvast de druk te verhogen zodat dit niet zomaar aanvaard wordt.

Vlaams Blok uitbaatster

Niet geheel toevallig vindt de bijeenkomst plaats in een zaal die wordt uitgebaat door een lokaal Vlaams Blok gemeenteraadslid. De 68-jarige Frida Foubert is van beroep zaakvoerster en staat ingeschreven op hetzelfde adres als zaal ‘Uylenhoeve’. De zaak wordt ook aangeprezen door bvb. het Stormfrontforum, een internetforum waar rechtse extremisten en neo-nazi’s elkaar ontmoeten.

Foubert zit momenteel in de gemeenteraad van Waasmunster als deel van een tweekoppige Vlaams Blok fractie.

Delen: Printen: