Ierland: Socialist Party haalt 5%, vier gemeenteraadsleden verkozen!

De eerste resultaten in Ierland beginnen bekend te worden. Volgens de informatie die wij reeds kregen behaalt de Socialist Party, onze Ierse zusterpartij, erg goede resultaten.

In Dublin kwamen we op voor de Europese verkiezingen met Joe Higgins als onze kandidaat. Joe behaalde bij de vorige Europese verkiezingen 3,7%. Nu behalen we met de Socialist Party 5,5% van de stemmen, een vooruitgang met 1,8%. Opvallend is hoe alternatieve kandidaten die gezien worden als anti-establishment goed scoren. Hier in België weten we al dat je daar de Groenen eigenlijk niet hoeft bij te rekenen, dat die plat op hun buik gaan liggen om in de regering te komen. In Ierland hebben de Groenen zich nog niet kunnen verbranden waardoor ze nog vrij goed scoren met 10%. Sinn Fein, een nationalistische partij die vooral in het noorden van Ierland sterk staat, haalt 12%. Dat is een belangrijke vooruitgang voor de partij die mogelijk werd op basis van een radicaal imago door de vele propaganda. Intussen toont de partij in het Noorden wel waar ze voor staat: hetzelfde besparingsbeleid.

De nadruk voor de Socialist Party bij deze verkiezingen lag op de gemeenteraadsverkiezingen. We hadden in een 15-tal districten kandidaten. Volgens de eerste resultaten vanuit de kieslokalen waar de stemmen geteld worden, zou de Socialist Party al zeker vier verkozenen halen. In twee andere districten zou het er nog om spannen. Alleszins is het belangrijk dat we voor het eerst ook buiten Dublin een gemeenteraadslid behalen. Mick Barry werd verkozen als gemeenteraadslid van de Socialist Party in de zuidelijke stad Cork. Hij haalde in Cork North Central het beste resultaat van alle kandidaten! In Dublin halen we zetels in Mulhuddart (gemeenteraadslid Ruth Coppinger), Swords (gemeenteraadslid Clare Daly) en in het zuiden van Dublin (Mick Murphy).

Na 21 uur tellen (!) zijn de stemmen nu gekend. We publiceren hieronder een overzicht van onze resultaten in de districten waar we opkwamen. De online publicatie door de Ierse overheid verloopt chaotisch waardoor we op eigen bronnen aangewezen zijn. Voorlopig hebben we al de volledige uitslagen uit Dublin Fingal (Noorden en Westen van de stad). De rest volgt zo vlug mogelijk.

Mulhuddart (Dublin Fingal)

Er werden 12.552 uitgebracht. Daarvan stemden er 1.848 voor Ruth Coppinger van de Socialist Party die daarmee slechts nipt één kandidaat moest voorlaten. Een tweede SP-kandidaat, Helen Redwood, haalde 607 stemmen. Samen is dat 2.455 of 19,6% van het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Ruth Coppinger wordt hiermee herverkozen. De Socialist Party is in dit district de grootste partij.

Swords (Dublin Fingal)

Gemeenteraadslid Clare Daly was in dit district in het Noorden van Dublin de kandidaat met het hoogste aantal stemmen. 2.763 stemmen haalde Clare. We hadden nog een tweede kandidaat in het district, Michael O’Brien die 433 stemmen haalde. Samen is dat 19,1% van de 16.731 uitgebrachte stemmen.

Cork North Central (Cork)

Mick Barry haalde hier de vorige keer 5% van de stemmen. Nu haalt hij 17,47% met 1.390 stemmen en is hij verkozen in de gemeenteraad van Cork. Hij haalde de beste score van alle kandidaten in dit district!

Tallaght (Dublin South)

Mick Murphy werd hier verkozen met 2.505 stemmen, 16,1% van het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Het is belangrijk dat we hierdoor niet enkel in de gemeenteraad van Fingal zitten, maar ook in Dublin South. Hiermee hebben we verkozenen in 2 van de 4 gemeenteraden van Dubin.

Drogheda

In het district St Laurance Gate (Drogheda) haalde Frank Gallagher 437 stemmen (13,43%). Daarmee werd hij nipt niet verkozen.

Dun Loghaire/Rathdown (South West Dublin)

Lisa Maher van de Socialist Party behaalde in dit district 1.287 stemmen (7,4%).

Howth (Dublin Fingal)

In Howth haalde Brian Greene 815 stemmen of 8,0% van het totaal aantal uitgebrachte stemmen.

Dublin South West Inner City (Dublin)

Diarmuid Naessens haalt 574 stemmen (6,59%)

Castleknock (Dublin Fingal)

Van de 12.811 uitgebrachte stemmen waren er 661 voor Susan Fitzgerald van de Socialist Party (5,2%).

Balbriggan (Dublin Fingal)

In dit district behaalde Tadhg Kenehan van de Socialist Party voor een lokale raad 175 stemmen (4,7% van het totaal aantal uitgebrachte stemmen). Voor de gemeenteraad haalde hij 458 stemmen (3,2%).

Limerick

In het district met de naam "Ward 3" haalde Ashling Golden, de jongste kandidaat bij de verkiezingen, 153 stemmen (3,39%)

Letterkenny

In Letterkenny haalde Francie McCaferty 65 stemmen (1,67%)

Delen: Printen: