3.000 jobs weg bij Ford Genk

Alle mooie woorden en beloftes van de regering ten spijt, gaat het helemaal niet goed op economisch vlak. Terwijl Verhofstadt aankondigde 200.000 nieuwe jobs te creëren, wordt gesproken over 8.000 jobs die moeten verdwijnen bij De Post, 10.000 bij de NMBS en nu nog eens 3.000 bij Ford Genk. Volgens de nationale bank moeten er in de openbare diensten alleen al 21.000 jobs verdwijnen!

Geert Cool

Bij Ford Genk zijn er vandaag 9.652 werknemers. Door de overproductie in de automobielsector wordt Ford gedwongen af te danken. In Europa alleen is er een productie-overschot bij Ford van 20 miljoen auto’s! Bijgevolg verliezen 3.000 werknemers hun job omdat ze te productief zijn. Dat is kapitalistische "logica"…

Door de overproductie in de automobielsector zijn de winsten van Ford sterk aan het dalen. In het tweede kwartaal van dit jaar leed Ford Europa zelfs een verlies van meer dan 500 miljoen dollar. Wereldwijd wil het bedrijf 12.000 (van de 350.000) jobs schrappen waarvan 1.700 in Duitsland, 3.000 in Noord-Amerika en 3.000 in Genk.

Cynisch genoeg had de Vlaamse regering net een cadeau van 50 miljoen euro beloofd aan Ford Genk. "Expansiesteun" noemde dit. Even cynisch: de aandelenkoers van Ford steeg gisteren met 3% op de beurs van New York. 3% is hetzelfde bedrag als het aantal werknemers dat wereldwijd zal afgedankt worden.

Op dit ogenblik wordt door een aantal personeelsleden actie gevoerd, maar de vakbonden hebben geen actieplan tegen de afdankingen. Na de sluiting van Renault werd gezegd dat dit nooit meer mocht gebeuren. Intussen hebben we Sabena gehad en nu dus Ford Genk. De directie zet de arbeiders onder druk met de dreiging om Ford Genk volledig te sluiten. Daarmee hopen ze dat de huidige ontslagen aanvaard worden en de sterk doorgedreven flexibiliteit niet in vraag zou gesteld worden. Verdeel-en-heers is het motto van Ford.

LSP spreekt zich uit tegen het schrappen van 3.000 jobs bij Ford Genk. Er is nood aan een gecoördineerd actieplan om het verzet tegen massa-ontslagen te organiseren.

Delen: Printen: