Staking Carrefour Oostakker. Slechts 4% werkwilligen. Patronaat zwaait opnieuw met dwangsommen

Bij Carrefour in Oostakker bij Gent werd vandaag het werk neergelegd uit protest tegen de plannen van de directie om een deel van het personeel 30% minder loon uit te betalen. De actiebereidheid was overweldigend. Slechts 8 van de 200 personeelsleden gingen deze ochtend aan de slag (de directie even buiten beschouwing gelaten).

Artikel door Frederik, Gent

Ook rechters hebben blijkbaar hun prioriteiten. Het gerechtelijk onderzoek naar de megafraude van textielgigant Roger ‘boer’ De Clerck (Beaulieu) sleept al meer dan 18 jaar aan en het ziet er niet naar uit dat het ooit tot een veroordeling zal komen omdat de “redelijke termijn” werd overschreden. Toen eerder deze week bij een Beaulieu-vestiging in Wielsbeke werd gestaakt, kon het echter niet snel genoeg gaan. In geen tijd werden deurwaarders ingeschakeld om de staking te breken. Ook in Oostakker stond deze ochtend omstreeks 8u30 al een deurwaarder aan de vestiging van Carrefour om de stakende arbeiders te wijzen op het ‘recht op arbeid’. Opvallend toch hoe snel en efficiënt de Belgische justitie kan werken als er stakingen moeten gebroken worden.

Vroeger werden de piketten nog uiteengeklopt door de rijkswacht. Blijkbaar doet dat niet genoeg pijn en daarom worden nu astronomische dwangsommen opgelegd aan stakende arbeiders. Dat de patroons hiermee flagrant eerdere afspraken met de voeten treden zal hen een zorg wezen. In 2002 werd het zogenaamde ‘herenakkoord’ afgesloten waarin de werkgevers beloofden geen eenzijdige verzoekschriften meer te gebruiken tegen stakers. Dat de patroons alles behalve ‘heren’ zijn is de voorbije weken jammer genoeg talloze keren gebleken. En dus ook deze ochtend in Oostakker.

Het conflict bij Carrefour brak uit toen bleek dat het personeel in de nieuwe vestiging van Brugge ruim een kwart minder zou gaan verdienen en bovendien een pak meer weekendwerk zou moeten verrichten. Dit is niet enkel nefast voor de arbeiders van Carrefour Brugge, maar voor alle werknemers in de distributiesector, die hun loon- en arbeidsvoorwaarden in het gedrang zien komen. De repressieve houding van de directie viel dan ook niet in goede aarde bij de actievoerders, die duidelijk te kennen gaven dat de acties zich niet zouden beperken tot één dag.

Over het algemeen hadden de klanten veel begrip voor de actie. Onder druk van de deurwaarder moesten uiteindelijk de deuren toch worden geopend, maar veel klanten toonden zich solidair toen ze vernamen waarom er actie werd gevoerd en stelden hun aankopen een dagje uit of gingen elders winkelen. Niet enkel de klanten waren solidair. Ook afgevaardigden van o.a. Volvo Parts Gent kwamen hun solidariteit betuigen met de werknemers van Carrefour. LSP ondersteunt actief de piketten en roept op om een nieuwe politieke partij op te richten die de belangen van de werknemers en hun gezin behartigt.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie