Home / Op de werkvloer / Energiesector / Ook in de energiesector staat het personeel in de solden

Ook in de energiesector staat het personeel in de solden

Vandaag werd geprotesteerd door het personeel van de gas- en elektriciteitsdistributie. Aanleiding is de maatregel om nieuw personeel voortaan minder te betalen, voor hetzelfde werk zouden de lonen tot 30% lager liggen. Carrefour is duidelijk niet het enige bedrijf dat haar personeel in de solden zet.

Bij Electrabel kan uiteraard niet worden gezegd dat het bedrijf over onvoldoende middelen beschikt. In 2007 werd 21% meer winst gemaakt. In de plaats van 2,44 miljard euro zoals in 2006, werd vorig jaar 2,97 miljard euro winst gemaakt. Hoog tijd dus dat de arbeiders de buikriem aansnoeren?

Een jonge arbeider uit La Louvière vertelde ons op de actie: “Als je een job wordt aangeboden, besef je niet dat er zo’n loonsverschil is met de oudere werknemers. Je bent al tevreden dat je werk hebt. Maar uiteraard wordt ons niet alles gezegd. Als ik mijn appartement en mijn auto heb betaald, blijft er bijna niets meer over om van te leven. De risico’s die we kennen op het werk zijn voor iedereen dezelfde, de lonen blijkbaar niet…”

Zowat 150 arbeiders verzamelden in de buurt van het Centraal Station in Brussel. Het ging om betogers van alle leeftijden. “Solidariteit is belangrijk”, stelde een arbeider die de pensioenleeftijd nadert. “We zijn er voor de jongeren, maar we weten dat wij niet aan de aanvallen zullen kunnen ontsnappen en weten dat zij er ook voor ons zullen zijn.”

In de discussies werd vaak gewezen op de gelijkenissen met de situatie bij Carrefour dat een hypermarkt heeft geopend in Brugge waar de lonen tot 30% lager liggen dan in andere vestigen. Er werd ook gesproken over de acties van 6 oktober rond de koopkracht, alsook over de miljarden die de regering vond om de banken te redden. Het contrast tussen de middelen voor de banken en die voor ons, viel iedereen op. Daarnaast was er een sterk gevoel dat we allemaal in hetzelfde bootje zitten en bijgevolg samen moeten strijden.

Leave a Reply