Chinese textielarbeiders in actie tegen agressief patronaat…

Niet alleen bij ons zijn er problemen in de textielsector. Ook in China zijn er heel wat problemen. In de stad Wujiang in de oostelijke provincie Jiangsu kwamen meer dan 1.000 textielarbeiders op straat om te protesteren nadat hun werkgever naar het buitenland was gevlucht.

Chinaworker.info

De arbeiders blokkeerden maandag gedurende een aantal uren vier straten in het stadscentrum. Dat werd bekend gemaakt door het Informatiecentrum voor mensenrechten en democratie in Hong Kong. De arbeiders protesteerden omdat de eigenaar van het bedrijf, Chunyu Textile Company, vorige vrijdag plots met zijn familie was verdwenen. De lonen werden niet betaald.

Dit is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt naarmate de kapitalistische crisis toeslaat. Zeker in exportgerichte sectoren als de textiel zien we dit wel meer. Volgens de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie zijn er in de eerste helft van dit jaar al 67.000 winstgevende kleine en middelgrote ondernemingen over de kop gegaan. Twee derden van de textielbedrijven dreigen “geherstructureerd” te worden waardoor jobs zouden verloren gaan, fabrieken sluiten en andere fusioneren.

De acties in Wujiang besloten enkel om hun actie stop te zetten toen de lokale overheden beloofden om een oplossing te zoeken voor deze arbeiders. Lokale overheden moeten steeds meer tussenkomen bij loonachterstallen om zo te vermijden dat arbeidersprotest harder zou worden. Dit zet een grote druk op de budgetten van de lokale overheden die reeds onder druk staan van de dalende inkomsten uit belastingen en de lagere inkomsten uit de verkoop van gronden en gebouwen door de ineenstorting van de immobiliën markt in China.

Socialisten in China steunen het arbeidersprotest zoals in Wujiang en we roepen op voor een nationalisatie zonder compensatie van alle bedrijven die dreigen over te gaan tot ontslagen of sluitingen. We verdedigen de noodzaak van strijdbare onafhankelijke vakbonden zodat de arbeiders in staat zijn om voor hun rechten op te komen en de democratische controle over hun bedrijven en de economie in het algemeen over te nemen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie