PS: geen antwoord op kapitalistische crisis

Terwijl de media ons iedere dag nieuwe onheilsberichten over de economie brengen en dit ook gevolgen heeft voor onze tewerkstelling en levensstandaard, valt bij de sociaal-democratische partijen vooral een ideologische leegte op. Na decennia van neoliberaal beleid door onder meer PS en SP.a, proberen deze partijen nu een linkse retoriek te laten horen. Maar erg geloofwaardig of krachtig komt dat niet over.

Door Alain (Namur)

Bij de privatiseringen van de openbare diensten, de besparingen in het onderwijs of het Generatiepact zagen we immers hoe weinig “socialistisch” deze partijen zijn.

De PS liet door de studiedienst van haar Instituut Emile Vandervelde een analyse opmaken van de actuele crisis. De toon wordt gezet in de titel: “Voor een terugkeer naar de reële economie… de reële economie herstellen om het vertrouwen te herstellen.” Het gaat niet om het herstel van onze koopkracht, maar wel degelijk om het herstel van het vertrouwen van het patronaat.

De tekst stelt: “Deze productieve economie kan doorheen de herverdeling van de geproduceerde rijkdom en de financiering van de sociale bescherming leiden tot een hogere levensstandaard en meer welzijn.” Je moet het maar durven zeggen na 20 jaar neoliberaal beleid met deelname van de sociaal-democratie, waarbij net het tegenovergestelde gebeurde.

De PS stelt tegenover de economische crisis voor om de markten meer te reguleren. De partij wil het kapitalisme beter organiseren dan de kapitalisten zelf. Maar dan wel om het patronaat te dienen, niet om de belangen van de arbeiders voorop te stellen. Vandaar dat de partij niet verder komt dan voorstellen om speculatief krediet te ontmoedigen, de banken meer transparantie op te leggen, een wereldwijd reguleringsorgaan te creëren om de financiële markten te controleren, de invoering van een “beperkte taks” op puur financiële transacties,… Wat niet wordt voorgesteld, is een nationalisatie van de sleutelsectoren van de economie, een verhoging van de lonen en uitkeringen, het herstel van een volledige index of een arbeidsduurvermindering zonder loonverlies en met bijkomende aanwervingen.

De regering vond miljarden om de banken te redden, maar er zijn amper kruimels voor de arbeiders en hun gezinnen. De PS is mee verantwoordelijk voor het beleid van deze regering en bij uitbreiding voor het neoliberale beleid van de afgelopen jaren. Het failliet van het neoliberalisme is ook het failliet van het beleid van de PS.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie