Bij het Vlaams Belang zijn er in Limburg blijkbaar wel meer sympathisanten van de hardere neo-nazistische lijn. De Hasseltse NSV-voorzitter Van Roy kwam eerder al in opspraak omdat hij zich op het internet voor een harde fascistische vuist uitsprak. Nu blijkt er in Bree een organisator van de Blood&Honour concerten op de lijst van het VB te hebben gestaan. De ouders van de betrokkene vinden dat alvast verschrikkelijk.

Nadat er op korte tijd tientallen neo-naziconcerten ongestoord plaatsvonden, telkens met het excuus dat er niet kon worden opgetreden, bleek nu dat er toch een onderzoek was gestart. Op basis van videobeelden die undercover werden gedraaid, stelde het parket vast dat er inbreuken waren op de racismewetgeving. Dat ze daartoe deze videobeelden nodig hadden, is nogal bizar. In ieder geval was dat blijkbaar wel de aanzet om dan toch eens een kijkje te gaan nemen op enkele van de vele neo-naziconcerten in ons land. Afgelopen weekend nog was er zo’n concert in Diksmuide. Ook daar werden volgens ooggetuigen kreten als “Heil Hitler” geroepen. De politie had undercover agenten ter plaatse die verschillende inbreuken op de anti-racismewetgeving vaststelden. Er werden naziliederen gezongen en sommigen brachten de Hitlergroet.

Nu werden drie kopstukken van Blood&Honour even opgepakt. Weinig verrassend bleek dat één van hen in 2006 nog was opgekomen voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Bree stond Kristof Vanholen op de 8ste plaats van de VB-lijst. De nu 28-jarige neo-nazi woont inmiddels in Bocholt. Dat een VB’er naziliederen zingt, is op zich geen probleem voor die partij. Als we de schrijfsels van ex-VB’er Jurgen Verstrepen mogen geloven, aarzelen sommige parlementsleden en kopstukken van die partij (hij noemde evenwel geen namen) niet om ook al eens een naziliedje uit volle borst mee te zingen.

Het organiseren van concerten van Blood&Honour is voor het VB echter een stap te ver. Of was het toch de media-aandacht rond het feit dat Vanholen op een VB-lijst had gestaan die de doorslag gaf? In ieder geval kondigde VB-voorzitter Valkeniers aan dat de organisatoren van Blood&Honour uit de partij zouden worden gezet. Was de partij eerder niet op de hoogte van de neo-nazistische opvattingen van onder meer Vanholen? Het zou ons verbazen dat er geen politieke discussies werden gevoerd met kandidaten voor de partij bij de verkiezingen. Maar natuurlijk is het voor Valkeniers en co vervelend dat het Vlaams Belang eens te meer wordt geassocieerd met neo-nazi’s.

De ouders van Vanholen distantieerden zich uitdrukkelijk van de politieke opvattingen van hun zoon. Zijn moeder stelde in De Standaard: “Mijn vader keert zich om in zijn graf. Zijn broer is in een concentratiekamp overleden.”

Vanholen, alias Valhalla op internetfora, had de tent op camping IJzerhoeve in Diksmuide afgehuurd onder het mom van een Keltische bruiloft, terwijl het in werkelijkheid ging om een concert van Blood&Honour. Daarnaast werd ook Chris Moorkens uit Merksem opgepakt. Moorkens werd eerder al veroordeeld, onder meer wegens racistisch geweld.

Moorkens was goed bevriend met Jürgen Goris, een rechtse skinhead die in 2002 in OLV-Waver twee jongeren doodschoot en daar recent voor werd veroordeeld. Op het proces van Goris was Moorkens één van de getuigen. Moorkens werd zelf ook meermaals veroordeeld wegens geweld. Zo raakte Moorkens in 2005 slaags met enkele jongeren in Malle omdat hij er met enkele vrienden meende aangesproken te worden op zijn Keltisch kruis. “Zij hadden problemen met ons kruisje en met onze kortgeschoren koppen”, verklaarde Moorkens toen aan de rechter als reden voor het gevecht. Moorkens zou één van de centrale kopstukken van Blood&Honour in ons land zijn.

Zijn buren zullen het wellicht niet leuk vinden dat Moorkens niet werd vastgehouden. De neo-nazi zorgt immers voor heel wat overlast in zijn buurt. In lokale kranten verklaarden buren dat het er een komen en gaan was van “kaalkoppen vol tatoeages” en dat er heel wat lawaaihinder is, “Als zijn vechthonden de hele buurt niet bijeenblaffen, is het zijn muziek. Alhoewel, muziek.”

De derde neo-nazi die werd opgepakt, was de organisator van een eerder concert van Blood&Honour in Bellegem. Ook hij was een vaste stamgast van het skinheadcafé De Kastelein in Brugge.

Zal dit gerechtelijk optreden volstaan om de neo-nazi’s te stoppen? We vrezen van niet. Het is positief dat wordt geprobeerd om een einde te maken aan de reputatie van ons land als een vrijhaven voor neo-nazistische activiteiten. Maar dat volstaat niet in de strijd tegen neo-nazisme. We zien dat periodes van economische crisis en miserie voor een meerderheid van de bevolking openingen creëren voor extremistische groepen. Dat blijkt onder meer uit de toename van racistisch geweld in landen als Rusland. Ook bij ons is er een gevaar voor dergelijke ontwikkelingen, tenzij een alternatief wordt aangeboden waardoor geïsoleerde neo-nazi’s effectief in hun isolement blijven zitten.