Overlijdensbericht: Rotimi Ewebiyi (1963 – 2004)

Het Committee for a Workers’ International moet jammer genoeg het overlijden melden van Rotimi Ewebiyi, een leidinggevend lid van de Democratic Socialist Movement (DSM) in Nigeria en een lid van het Internationaal Uitvoerend Bestuur van het CWI.

Rotimi is overleden op 6 juni na een korte strijd tegen kanker. Tragisch genoeg stierven zowel zijn vrouw als zijn jongste kind eerder dit jaar. Rotimi was een socialistische activist sinds zijn studentenperiode en was één van de eerste CWI-leden in Nigeria toen hij in de jaren ’80 aansloot. Hij speelde een belangrijke rol in verschillende strijdbewegingen en als organisator van de socialistische beweging.

Rotimi werkte voltijds als politiek organisator van wat de DSM zou worden vanaf 1990. Dit was tijdens de militaire dictatuur van Babangida die in 1989 de hoofdredacteur van ons toenmalig blad “Labour Militant” zonder enig proces had gevangengezet. Rotimi was een voltijdse activist in de ondergrondse strijd tegen de militaire dictaturen van Babangida en nadien Abacha. Hij werd nationaal organisator van de DSM toen deze gelanceerd werd als legale organisatie in 1998, op een ogenblik dat Abacha nog aan de macht was. Rotimi speelde een cruciale rol in het uitbouwen van wat nu de tweede grootste afdeling van het CWI is. Hij werd sterk gerespecteerd door iedereen die met hem samenwerkte en bewonderd voor zijn persoonlijke warmte, menselijkheid en aandacht voor detail.

Internationaal was Rotimi binnen het CWI gekend als lid van de internationale leiding. Op tal van internationale congressen en bijeenkomsten van de internationale leiding zat Rotimi mee in het presidium.

Het CWI betuigt haar medeleven met de drie overlevende kinderen van Rotimi en alle leden van de DSM. Rotimi leefde en stierf als een socialistisch voorvechter, met de overtuiging dat enkel het omverwerpen van het kapitalisme een toekomst kan bieden voor de mensheid in Nigeria, Afrika en wereldwijd. De beste manier om hulde te brengen aan hem is door onze inspanningen op te drijven in de strijd voor een socialistisch alternatief.

Delen: Printen: