LSP versterkt zich in verkiezingscampagne

Het is duidelijk dat de verkiezingen op 13 juni weinig illusies opwekken bij een groot deel van de bevolking. Onze levensstandaard zal niet verhogen door in het stemhokje voor deze of gene traditionele partij te stemmen.

Vincent Devaux

Nochtans bestaat er niet de minste twijfel over dat in een verkiezingsperiode een opening wordt gecreëerd voor politieke discussie. Wie al eens op de trein zit, ontsnapt niet aan de regelmatige discussies over dit thema onder de reizigers. Deze verhoogde politieke aandacht is een van de redenen waarom LSP-MAS aan de verkiezingen deelneemt. We willen tijdens de Europese verkiezingen, voor het eerst in heel België, onze socialistische ideeën in de strijd gooien.

Daarnaast komen we op 13 juni ook op met een lijst voor het Vlaamse parlement in Oost-Vlaanderen. Hoewel we binnen dit systeem zullen vechten voor de kleinste verbetering, koesteren we niet de illusie dat het leven van de arbeiders en hun gezinnen via het burgerlijke parlement fundamenteel kan worden verbeterd.

Deze campagne is voor ons de gelegenheid om onze ideeën breder te verspreiden en LSP-MAS te versterken in de strijd tegen de kapitalistische uitbuiting. We krijgen dagelijks berichten van mensen die meer info willen en in deze campagne recruteerden we reeds 33 nieuwe leden.

Op weg naar de verkiezingsdeelname werden er een aantal obstakels opgeworpen. In Sint- Joost-Ten-Noode hadden we 100 handtekeningen binnengebracht om te laten wettigen, maar wilde de gemeente deze aanvankelijk pas wettigen nadat we deze handtekeningen reeds moesten binnengebracht hebben in Namen.

Er was de poging van de rechtbank in Namen om de kleinere lijsten te weren, waaronder de onze. Het ging om die lijsten die 5000 handtekeningen moesten ophalen, waarbij een beperkende interpretatie van de wet werd gebruikt om de lijsten af te wijzen. Uiteindelijk waren de overheden verplicht om hun willekeurige beslissing te herzien. Dit na een snelle, gezamenlijke reactie van de democratische kleine partijen (op extreem-rechts na).

In Huy werd een aantal van onze militanten zelfs gearresteerd en vastgehouden door de politie voor… het verdelen van pamfletten en de verkoop van ons blad op de openbare weg! Gebruik maken van onze democratische rechten vereist een voortdurende strijd van arbeiders en jongeren in deze maatschappij.

Desondanks is deze verkiezingscampagne een enthousiasmerende ervaring voor al onze leden. We hielden overal meetings waar een beperkte maar gemotiveerde laag van geïnteresseerden op afkwam, die affiches en pamfletten meenamen om in hun omgeving te verspreiden.

Door onze meer intense zichtbaarheid op straat en onze interventies hebben we het gevoel, zeker ook in Wallonië, dat onze ideeën door velen worden gedeeld. We nodigen onze sympathisanten uit om, de dagen die ons nog resten voor 13 juni, ons nog mee te helpen bij het plakken van affiches, het verdelen van folders, de organisatie van discussies, het geven van de broodnodige financiële steun.

We nodigen hen vooral uit om samen met ons het instrument te creëren voor de bevrijding van de arbeiders van de kapitalistische uitbuiting: een strijdbare partij die de noodzaak van een socialistische samenleving op de agenda zet.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist