Als een staking de media haalt…

De aankondiging van de actiedag voor koopkracht op 6 oktober is niet onopgemerkt voorbijgegaan in de media. Zowat alle kranten waren er snel bij om te stellen dat het ABVV een algemene staking had uitgeroepen. De Franstalige krant La Dernière Heure slaagde er in om op 17 september te titelen “België lam gelegd” met een foto van betogers, en dat reeds drie weken voor de staking zelf!

Door Jean Peltier

De artikels zelf brachten slechts gedeeltelijk de visie van de vakbonden. Na een periode van aanhoudende ondermijning van de koopkracht, wordt het steeds moeilijker om te doen alsof er geen koopkrachtprobleem is. Wel werd onmiddellijk overgegaan tot het openen van de kranten voor reacties van tegenstanders van de acties: VLD-voorzitter Somers en Unizo-topman Van Eetvelt doken overal op om te wijzen op het “onverantwoorde” karakter van de actiedag. De Morgen publiceerde een artikel van 456 woorden, waarin het evenveel ruimte bood aan het standpunt van het patronaat als dat van het ABVV (telkens zo’n 180 woorden).

Toen Herwig Jorissen van de Metaalbond van het ABVV verklaarde dat hij zich tegen de actiedag verzet, was dit in verschillende kranten goed voor een groter artikel dan de aankondiging van de actiedag zelf…

De traditionele media hebben een traditie van negatieve artikels over stakingsacties en de arbeidersbeweging. Ten tijde van het Generatiepact drie jaar geleden, werd het ABVV en nadien ook het ACV een “conservatieve” opstelling verweten omdat ze protesteerden tegen de aanvallen op het brugpensioen.

De stakingsactie van 7 oktober 2005 was een groot succes met honderdduizenden stakers en een deelname van veel ACV-militanten ondanks de oproep van de ACV-leiding die naar buiten kwam met “10 redenen om niet te staken”. De artikels over deze staking waren veelal goed verstopte korte stukjes. Verschillende kranten maakten duidelijk dat zij voorstander waren van het Generatiepact. Als er toch moest erkend worden dat het protest ertegen op een brede steun kon rekenen, lazen we dat “stakingspiketten het land blokkeerden”. Dat honderdduizenden arbeiders vrijwillig in staking gingen, drong niet door tot de journalisten voor wie een staking enkel kan slagen als enkele forse vakbondsmilitanten de toegang tot een bedrijf afzetten. De Franstalige krant La Meuse slaagde erin om meteen tot de essentie van de staking door te dringen: “Het ABVV zet het wereldkampioenschap ping-pong op de helling”, een stakingspiket had enkele uren de werkzaamheden aan de zaal waar de ping-pong wedstrijden zouden plaatsvinden, geblokkeerd.

Linkse kranten of media zijn zo goed als verdwenen. De vakbonden beschikken zelf amper over enige media-instrumenten zoals kranten of websites waar het standpunt van de werkenden en hun gezinnen aan bod komen.

Dat gebrek aan onze eigen media versterkt het belang van militante kranten zoals Socialistisch Links dat niet enkel informatie wil bieden over strijdbewegingen, maar ook voorstellen doet inzake eisen en strategie. Met onze website bieden we dagelijks berichtgeving. Aarzel niet om dit te ondersteunen. Ons maandblad is beperkt op het vlak van omvang, frequentie en oplage, maar we kiezen wel duidelijk kant: deze van de arbeiders, werklozen en alle onderdrukten. We gebruiken al onze energie om onze gezamenlijke strijd te verdedigen en te versterken.


Neem een abonnement op Socialistisch Links

Neem vandaag nog een abonnement en krijg ons oktobernummer volgende week toegestuurd! Stort 12 euro op 001-3907596-27 van ‘Socialist Press’ met vermelding "abonnement” voor een gewoon abonnement, of 25 euro voor een steunabonnement.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie