CWI-lid vrijgesproken voor rechtbank in Göteborg

Zweden

Vorige woensdag werd Kristofer Lundberg van Rättvisepartiet Socialisterna in Göteborg vrijgesproken voor de rechtbank naar aanleiding van een vervolging wergens het organiseren van een "illegale" betoging.

Er werd campagne gevoerd tegen deze rechtzaak, waarbij we massale steun kregen van de collega’s van Lundberg en in Hammarkullen, een arbeiderswijk in Göteborg. De zaak kreeg ook nationale media-aandacht.

Kristofer Lundberg ontkende niet dat hij deelnam aan de betoging waarover het ging: een betoging op 20 maart, Dag X, toen de oorlog in Irak begon. Die dag betoogden miljoenen mensen over heel de wereld. Nadat hij deelnam in het opzetten en organiseren van een scholierenbetoging met 1.000 deelnemers, nam Kristofer deel aan een kleinere actie die voorbij het Britse consulaat trok. De politie had de hele dag het doen en laten van Kristofer van nabij gevolgd en beweerde achteraf dat hij ook die kleinere actie had georganiseerd.

De bedoeling van de rechtszaak was duidelijk: een verbod op iedere actie die geen toelating heeft gekregen van de politie. Nochtans is het recht om te betogen voorzien in de Zweedse grondwet. Politie-toestemming is enkel vereist als het verkeer wordt verhinderd. De politie beweert nu dat iedere actie toelating vereist.

Op de rechtszaak slaagde de politie er ondanks haar videobeelden en getuigenissen van agenten niet in om Kristofer Lundberg aan te duiden als de organisator van de betoging. De getuigen waren dezelfde agenten die de zaak hadden opgezet, maar die stonden nu onder druk van de campagne en de sfeer die in het voordeel van Kristofer was. De zaak werd dan ook afgewezen door de rechtbank.

Kristofer Lundberg en Rättvisepartiet Socialisterna in Göteborg voerden een succesvolle campagne in de stad. Voor de zitting was er een straatmeeting in het stadscentrum met een 40-tal aanwezigen. Daar werden solidariteitsberichten voorgelezen, o.a. van Joe Higgins die in Ierland nog gevangen zat op dat ogenblik.

De afwijzing van de klacht is belangrijk omdat de politie en de rechtbanken in Göteborg sinds de EU-top van 2001 een onafgebroken campagne van repressie tegen betogers hebben gevoerd. Bij de EU-top waren er rellen uitgelokt door de politie en werden meer dan 1.000 mensen opgepakt. Meer dan 40 betogers zijn veroordeeld voor de rechtbank.

Deze onrechtvaardigheid komt meer en meer in de belangstelling. Een week geleden was er een debat tussen actievoerders, waaronder Elin Gaufin van Rättvisepartiet Socialisterna, en de politiechef in 2001, Håkan Jaldung.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist