Home / Op de werkvloer / Energiesector / GDF Suez boekt hoge winsten – niet iedereen geraakt door koopkrachtprobleem

GDF Suez boekt hoge winsten – niet iedereen geraakt door koopkrachtprobleem

De aandeelhouders van energiereus GDF Suez mogen tevreden zijn. De hoge energieprijzen leverden het pas gefuseerde energieconcern een duizelingwekkend hoge winst op. Gedelegeerd bestuurder Mestrallet geeft toe dat de stijgende energieprijzen een belangrijke factor zijn in de hoge winsten. In de eerste zes maanden van dit jaar stegen de winsten met 14%.

Netto maakte de groep 3,38 miljard euro winst in de eerste zes maanden van 2008. Die stijging met 14% volgt de stijging van de energiefacturen die wij moeten betalen. Dit jaar zouden we allemaal gemiddeld zo’n 300 euro extra moeten betalen volgens de CREG. Electrabel is in handen van Suez en draagt aanzienlijk bij tot de winsten van de groep. In 2006 maakte Electrabel gemiddeld 920 euro winst per Belgisch gezin! Zo weten we meteen waarom de facturen blijven stijgen…

De groep GDF Suez wil de winsten verder opdrijven. Vorig jaar maakte Suez alleen 5,18 miljard euro winst. Het ziet ernaar uit dat dit cijfer sterk zal overtroffen worden door GDF Suez. De aandeelhouders mogen tevreden zijn met dergelijke cifjers. Zo zal er nu een tussentijds dividend worden uitgekeerd van 0,8 euro per aandeel.

Ook de komende jaren wil GDF Suez verder groeien, het wil tegen 2010 jaarlijks 10 miljard euro investeren. Alleszins is duidelijk dat niet in personeel zal worden geïnvesteerd, de groep wil immers tegelijk jaarlijks 1 miljard euro aan “kosten” besparen. Dan weet het personeel al hoe laat het is… De investeringen zullen dienen om de wereldwijde positie van GDF Suez te versterken.

Terwijl er massale winsten worden geboekt door de hoge energieprijzen (en dus op de kap van onze dalende koopkracht), zullen veel gezinnen met enige bezorgdheid uitkijken naar de komende winterperiode. In Engeland wordt al gesproken van het fenomeen van “energie-armoede” waarbij delen van de bevolking zich niet langer een normaal energieverbruik kunnen permitteren.

Energie is een basisbehoefte voor iedereen. Het zou dan ook logisch zijn dat de gemeenschap de controle uitoefent op deze sector zodat ze ten dienste van de meerderheid van de bevolking staat. Nu vloeien de recordwinsten door naar de aandeelhouders (die er al warmpjes inzitten) en niet naar de gemeenschap. Wij denken dat het niet nodig is om 920 euro winst per gezin te maken met energie. Dat geld kan beter besteed worden in toegankelijke (en milieuvriendelijke) energievoorziening voor iedereen. Daartoe moeten we breken met de logica van het kapitalisme en overgaan tot het nationaliseren van de energiesector onder democratische controle van de gemeenschap en met het oog op een degelijke dienstverlening.

Leave a Reply