4 oktober: betoog mee tegen het Front National in Molenbeek

Met het oog op de verkiezingen van juni 2009 wil het “vernieuwde” Front National (dat werd heropgericht na de uitsluiting van voormalig voorzitter Féret en na de hergroepering met het vroegere FNB) in het offensief gaan. Het nieuwe FN wil een echte extreem-rechtse partij opzetten met efficiënte structuren. De partij beweert “radicaal anders” te zijn dan het oude FN. Het wil zichzelf een nieuw imago toemeten, zonder de gangsterpraktijken en juridische problemen die tot nu toe het FN hebben gedomineerd.

Cédric, LSP-Brussel

De neo-fascistische partij wil op 4 oktober een pré-electorale meeting houden in Molenbeek. Het FN heeft als thema voor die meeting: “Onveiligheid, een Brusselse catastrofe.” De keuze voor Molenbeek is geen toeval, het FN wil daar een doorbraak maken in de wijken die volgens de partij “het hardst geraakt zijn door de immigratie”. Molenbeek is één van de armste gemeenten van de Brusselse regio met een werkloosheidsgraad die in veel wijken rond de 40% ligt. Het FN hoopt op die voedingsbodem ingang te vinden voor haar discours om alle problemen af te schuiven op migranten.

Het “nieuwe” FN heeft haar oude ideologische standpunten zeker niet afgeworpen. Patrick Sessler is de algemeen-secretaris van de nieuwe partij. Hij lijkt nog steeds geen spijt te hebben van zijn ontmoetingen met Leon Degrelle, of van zijn nazigroet aan het graf van Franco wiens regime volgens Sessler erg positief was voor Spanje. Partijvoorzitter Michel Delacroix (bij wie enige jaren geleden nog wapens werden gevonden) verklaart zonder complexen: “Ik heb een afkeer van de structurele plunderingen waar het socialisme en al haar afgeleiden voor staan. Ik heb niet alleen een afkeer van Karl Marx, ik haat hem. Hij vormt het morbide hoogtepunt van het judeo-cartesianisme.”

Het FN beweert op te komen voor de gewone burger en de kleine man. Dat is een valse voorstelling. In de discussie over de koopkracht bevestigt het FN bijvoorbeeld: “Onze bedrijven zijn gehandicapt door een loonkost die bij de hoogste ter wereld behoort.” De partij kiest kant, die van het patronaat. Sessler wil bijvoorbeeld de vakbonden sterke beperkingen opleggen, onder meer via een rechtspersoonlijkheid. Volgens Sessler zijn de vakbonden verantwoordelijk voor het “tegenhouden van economische ontwikkeling” waardoor ze “één van de oorzaken van de werkloosheid” vormen.

Extreem-rechts wil zich langs Franstalige kant organiseren. Daartoe werden in Brussel ook contacten gelegd met onder meer het Vlaams Belang, dat ontkent enige banden te hebben met het FN. Sessler is zelf een voormalige VB’er en er zou volgens de anti-fascistische site Résistances zelfs een akkoord zijn tussen het FN en het VB waarbij het FN zou afzien van iedere poging tot oprichting van een Nederlandstalige vleugel en het vrije baan zou geven aan het VB in Brusselse gemeenten met veel Nederlandstaligen (Berchem, Evere, Anderlecht,…). Een discussie tussen de FN-top en Jean-Marie Dedecker leverde geen resultaat op.

Als extreem-rechts zich langs Franstalige kan wil organiseren, moeten we in het verzet gaan. Op 4 oktober zullen wij een betoging houden door de wijken van Molenbeek om de racistische FN-meeting aan te klagen. Help ons bij het uitbouwen van die campagne om niet alleen ons verzet te tonen tegen extreem-rechts, maar tegelijk ook te bouwen aan een socialistisch antwoord op het asociale beleid van de traditionele partijen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie