Sociale verkiezingen

Op deze site biedt LSP informatie, verwijzingen en standpunten over de sociale verkiezingen. Indien je meer info wil, aarzel dan niet om ons te contacteren!

Standpunten

Nuttige info

Verwijzingen

Sociale verkiezingen: wat de cijfers niet zeggen

Voorlopige resultaten, op basis van 83% van de uitslagen, voorspellen een lichte vooruitgang van ACV en ACLVB ten koste van het ABVV. De volledige uitslag zal pas eind september bekend zijn. Het ABVV hoopt haar score nog iets op te tillen omdat de resultaten van een aantal grote bedrijven zoals Caterpillar, Carrefour, Match en Lidl nog niet bekend zijn.

Enkele kandidaten aan het woord

We vroegen een aantal kandidaten bij de sociale verkiezingen naar de campagne op hun werk.

Stem voor een democratisch en strijdbaar syndicalisme!

In mei vinden in de bedrijven van de privé-sector sociale verkiezingen plaats voor de Ondernemingsraden en Comités voor Preventie en Bescherming op het Werk. Dit is een belangrijke gebeurtenis, aangezien honderdduizenden werknemers dan verkiezen wie hen de komende 4 jaar gaat vertegenwoordigen. We gaan in op het belang van de sociale verkiezingen en stellen ook de vraag: ‘ABVV of ACV’?

Sociale verkiezingen: hoe opkomen tegen ongevallen op het werk?

Bij de komende sociale verkiezingen worden ook de delegees van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk verkozen. Wij vroegen aan Silvio Marra, voormalig delegee in het comité van Forges de Clabecq, hoe een delegee kan opkomen voor meer veiligheid op het werk.

Sociale verkiezingen: wat als de patroon deze niet wil organiseren?

We kregen een vraag van een LSP-lid in een klein bedrijf waar er discussie is over hoeveel werknemers er juist zijn. Volgens de patroon zijn er minder dan 50 en moeten geen verkiezingen georganiseerd worden voor het Comité Preventie en Bescherming op het Werk. We publiceren een kort antwoord op de gestelde vragen.

De routine van de leiding bereidt de nederlaag voor

Van 6 tot 19 mei 2004 vinden in de privé-bedrijven sociale verkiezingen plaats. De manier waarop de vakbondsleidingen deze verkiezingen voorbereiden, legt hun beperkingen en hun ingeroest conservatisme bloot.

Overzicht van de procedure

We gaan na wat wettelijk voorzien is inzake de sociale verkiezingen en welke organen verkozen worden.

Hoe de vakbonden in de VS worden aangepakt

In de VS is de syndicalisatiegraad op 20 jaar gedaald van 20% naar 13%, die daling komt er vooral in de private sector. Eén van de elementen die daarbij een rol zou spelen is het inzetten van vakbondsbrekers. In het tijdschrift van SD Worx staat een interview met een voormalige vakbondsbreker.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist