Mijn lichaam, mijn keuze, mijn vrijheid!

Stop seksisme!

98% van de vrouwen werd ooit al eens lastiggevallen op het openbaar vervoer. Een dergelijk algemeen probleem is een maatschappelijk fenomeen dat een collectief antwoord vereist, geen individuele ‘oplossingen.’

Mijn lichaam is geen object!

Vrouwen worden als objecten behandeld door de reclame-industrie : geretoucheerde foto’s van een vrouw in bikini om reclame te maken voor een goksite , een supermarktketen die reclame voert met de stelling dat “een mooie vrouw duur is” ,… Vrouwen worden vaak voorgesteld als een object en worden bijgevolg ook zo behandeld. Sommige reclameboodschappen gaan nog verder en banaliseren seksueel geweld. Dat zagen we onder meer bij Calvin Klein en Dolce&Gabana dat een groepsverkrachting in beeld bracht. Het doel van reclame is om de winsten van een kleine minderheid te vergroten. Laten we strijden voor een samenleving waarin hun winsten niet belangrijker zijn dan ons welzijn.

Voor het recht om te dragen wat we willen

Tal van scholen denken dat het opleggen van een bepaalde outfit het imago van de school ten goede komt en iets zou zeggen over de kwaliteit van het onderwijs. Dit fenomeen wordt versterkt door de concurrentie tussen scholen. Een minirok, mantelpak of hoofddoek dragen, verandert niets aan de kennis of de vaardigheden. Een “mooie decolleté” heeft evenmin iets te maken met een proclamatie aan de unief.

Op het werk en op straat is er een reële druk. Een korte rok betekent niet dat je nagefloten of beledigd wil worden. We mogen niet aanvaarden dat we ons moeten kleden zoals onze werkgever, schooldirecteur of omgeving dat wenst. We moeten ons collectief organiseren om tot echte oplossingen te komen. Zo willen we niet dat het antwoord op geweld in de uitgaansbuurten bestaat uit het begeleiden van vrouwen zoals kinderen. Er is integendeel nood aan meer en beter openbaar vervoer zodat iedereen veilig thuis geraakt. Dit vereist ook voldoende personeel met een opleiding rond seksueel geweld.

Voor een echte keuze: stop de besparingen op gezondheidszorg, openbare diensten, …

Onze sociale verworvenheden zijn bedreigd. De besparingen treffen ons allemaal en vrouwen des te harder. Daarenboven zijn er dan nog reactionaire groepen die zich gesterkt voelen door het ‘Trumpisme’ dat ingang vindt op de puinhopen van de economische crisis en de gevolgen ervan.

Voor toegankelijke, degelijke en gratis voorbehoedsmiddelen

We verdedigen de toegang tot seksuele gezondheidszorg: lessen rond seksuele opvoeding, gratis voorbehoedsmiddelen die toegankelijk zijn waarbij dit ook geldt voor de Morning-afterpil waarvoor minister De Block een doktersvoorschift verplicht wil maken. Het recht op abortus moet uitgebreid worden. De centra voor gezinsplanning moeten meer middelen krijgen zodat ze een grotere rol kunnen spelen.

Voor het recht om kinderen te krijgen zonder in armoede te vervallen

80% van de alleenstaande moeders leeft onder de armoedegrens. Er is strijd nodig voor betere arbeidsvoorwaarden zodat iedereen een echte keuze heeft om een kind op te voeden op het ogenblik dat de moeder dit wil en zonder het risico om hierdoor in armoede terecht te komen. Dit vereist onder meer een kinderbijslag die overeenstemt met de echte kost van een kind, gratis openbare diensten die toegankelijk zijn: kinderopvang, scholen, gezondheidszorg en waarom ook geen wasserijen, publieke kantines, … Meer publieke middelen voor deze diensten zouden meteen een onderdeel vormen van de strijd tegen zowel precaire jobs (deeltijds, interim, …) als tegen de dubbele dagtaak van vrouwen.

Organiseer je

Sluit aan bij ROSA om te strijden tegen seksisme en het asociale beleid. Neem deel aan onze zomercampagne ‘My body, my choice.’ We trekken met die campagne naar verschillende zomerfestivals. Meer info op campagneROSA.be

 

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist