LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Spetterend zomerkamp

Het was de moeite: een zomerkamp dat gekenmerkt werd door een enorm enthousiasme, een grote toewijding tijdens discussies met een honger naar ideeën (naast een erg gezonde honger tout court), tal van informele discussies na de sessies afgewisseld met ontspanning in het groene Limburg. Heel wat werkenden kwamen enkel voor het weekend, een grote groep jongeren bleef de hele week. In het weekend lag de nadruk van de discussies meer op het internationale en de nationale situatie, daarna volgden ook een reeks basisdiscussies over het marxisme. Tijdens het weekend waren er ongeveer 120 aanwezigen, de dagen erna waren we telkens met 60-70. Politiek gezien was de opmars van nieuwe linkse bewegingen en socialistische ideeën een centraal element tijdens het kamp.



Socialisme 2017. 100 jaar Russische Revolutie: begrijpen, herdenken, verderzetten

Oktober 1917. Hongerige arbeiders, uitgeputte soldaten en hun gezinnen nemen in Rusland de macht zelf in handen. Eerder dat jaar werd met een revolutionaire opstand de tsaristische dictatuur aan de kant geschoven. Er kwam een Voorlopige Regering tot stand die naast de strijdorganen van de basis – raden of ‘sovjets’ in het Russisch – bestond. De hoop was groot, maar de Voorlopige Regering kon de verwachtingen niet inlossen. Het volstond immers niet om gewoon een dictator af te zetten, heel het systeem moest aangepakt worden. De Voorlopige Regering wilde niet raken aan het fundament van het kapitalisme. Het resultaat was een verderzetting van de oorlog en alle oude problemen waartegen de arbeiders, boeren en soldaten in februari 1917 net in opstand waren gekomen.

De pogingen van de contrarevolutie om de verworvenheden van februari 1917 terug te dringen, mislukten. De massa’s gaven hun revolutie niet zomaar uit handen. Ze keken steeds meer naar de Bolsjewieken van Lenin en Trotski (die in augustus 1917 formeel tot de Bolsjewieken toetrad). Dat waren de meest consequente verdedigers van de revolutie en ze hadden een programma om tot echte verandering te komen. In oktober 1917 ging de macht quasi geweldloos over op de sovjets waarin de Bolsjewieken een leidinggevende rol speelden. Het regime van de Voorlopige Regering was nog erg jong, maar was toch al totaal uitgeleefd.

De Sovjet-Unie die uit de Oktoberrevolutie ontstond, was wereldwijd een bron van inspiratie. Er werden meteen maatregelen getroffen om de oorlog te stoppen, de kapitalisten aan de deur te zetten, de arbeidsvoorwaarden te verbeteren, de landbouwgrond te herverdelen, … “Land, brood en vrede,” was geen lege belofte maar een actieprogramma.

Ondanks de latere ontaarding van de Sovjet-Unie – onder meer door het uitblijven van succesvolle revoluties in andere landen waardoor het achtergebleven Rusland geïsoleerd stond en de bestaande tekorten als gevolg van de oorlog ruimte boden aan een bureaucratische kaste om de macht naar zich toe te trekken – blijven de sociale verworvenheden van vlak na de Oktoberrevolutie opmerkelijk progressief en actueel.

De werkenden en hun gezinnen namen bewust de macht in eigen handen om een systeem van arbeidersdemocratie te vestigen. Dat blijft tot op vandaag een inspiratiebron voor wie een ander systeem wil en uitkijkt naar een socialistisch alternatief. Op 21 en 22 oktober staat het weekend Socialisme 2017 in het teken van de Russische Revolutie. We zullen er terugkijken naar de revolutie om deze te begrijpen, maar vooral ook om er lessen uit te trekken voor de strijd vandaag. Het weekend staat uiteraard open voor al wie genoeg heeft van de ellende en oorlog van het kapitalisme en argumentatie zoekt om de strijd voor een andere samenleving verder te onderbouwen.

Bestel nu je voorverkoopkaart!

  • Weekend : 15€ ; 8€ (sociaal tarief)
  • 1 dag : 10€ ; 5€ (sociaal tarief)

Stort op BE69 0012 2603 9378 van LSP met mededeling ‘Socialisme 2017’

-> Facebook evenement


BBQ LSP en ALS Gent

Actief Linkse Studenten en LSP Oost-en West-Vlaanderen nodigen je in het begin van het nieuwe werkingsjaar graag uit voor een rode BBQ tvv de betoging voor meer & goedkoper openbaar vevoer.(https://www.facebook.com/events/1676839125677076/)

Programma :

16u30-17u30 Welkom voor een aperitief

18u00 Welkomswoord

18u30 BBQ en groenten à volonté
€10 voor niet-loontrekkenden
€15 voor loontrekkenden
4€ voor kinderen (tot 14 j.)

Vegetariër? Geen enkel probleem! Vermeld dit bij je inschrijving en wij voorzien een vegetarisch alternatief.

Komen er kindjes mee? graag een seintje

inschrijven kan door een mailtje te sturen naar lsp.barbecue@gmail.com

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie