Home / Internationaal / Europa / Jobstown: jury oordeelt dat beklaagden onschuldig zijn

Jobstown: jury oordeelt dat beklaagden onschuldig zijn

Vandaag besliste de jury in de lopende rechtszaak tegen 6 activisten in Ierland dat ze onschuldig zijn. De zes maken deel uit van een grotere groep die vervolgd werd wegens “onrechtmatige vrijheidsberoving” van de voormalige vicepremier Joan Burton (Labour) tijdens een spontane protestactie tegen de gehate waterbelasting en het besparingsbeleid. Die actie vond plaats in de arbeidersbuurt Jobstown in Tallaght, in het zuidwesten van Dublin.

Onder de beschuldigden parlementslid Paul Murphy van Solidarity en lid van de Socialist Party. Daarnaast ook twee gemeenteraadsleden van Solidarity: Kieran Mahon en Mick Murphy. De vervolging wegens het protest in Jobstown was voor het establishment erg belangrijk. Het was een poging  om de groeiende linkerzijde te stoppen, zeker nadat het establishment al de waterbelasting zelf moest opgeven onder druk van het protest van onderuit.

Het democratisch recht op protest lag in deze zaak onder vuur. Een internationale solidariteitscampagne werd gesteund door activisten en prominenten uit heel de wereld. Ook in België was er steun vanwege verschillende prominente syndicalisten en politici (onder meer van PVDA en Ecolo). Samen met leden van de linkse fractie GUE in het Europees Parlement protesteerden we ook aan de Ierse ambassade in Brussel.

De vrijspraak voor de zes beklaagden is een belangrijke overwinning voor de arbeidersbeweging in Ierland. Hieronder een korte video van Paul Murphy die de media toesprak na de uitspraak en van parlementslid Mick Barry die meteen na de bekendmaking van de uitspraak hierover tussenkwam in het Iers parlement.

Paul Murphy meteen na de bekendmaking van de uitspraak:

Parlementslid Mick Barry meldt de uitspraak in het parlement: