LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Van socialisme.be/nl naar nl.socialisme.be

De voorbije week is er hard gewerkt aan socialisme.be. Dit leverde wat hinder op en nog niet alles functioneert opnieuw naar behoren. Als onderdeel van de sterkere beveiliging van deze website moesten we overstappen van socialisme.be/nl als centraal adres naar nl.socialisme.be. Bovendien hebben we de volledige opmaak van de site opnieuw van bij het begin gereconstrueerd vanuit een nieuwere basisversie. Dit alles was noodzakelijk om ervoor te zorgen dat we opnieuw een paar jaar veilig zitten.

We hebben er voor gekozen om voorlopig geen nieuwe opmaak van de site door te voeren. Wel bieden we een nieuwe mogelijkheid inzake nieuwsbrieven aan. Er was al de wekelijkse nieuwsbrief en nu bieden we ook een dagelijks overzicht van nieuwe artikels aan.


Zomereditie van ‘De Linkse Socialist’

Morgenvroeg gaat de nieuwe krant op de post naar de abonnees. Neem vandaag nog een abonnement en we sturen je later op de week onze krant toe!

Als de Franse en Britse verkiezingen iets duidelijk maakten, is het wel dat de tijd van het status quo voorbij is. Politieke instabiliteit en de zoektocht naar alternatieven zijn aan de orde van de dag. De rechterzijde probeert daarop in te spelen, maar het is vooral ter linkerzijde dat indrukwekkende mobilisaties plaatsvinden. Tienduizenden namen deel aan de meetings van Mélenchon en Corbyn, die ook als een ster onthaald werd op het festival Glastonbury.

Ook in ons land is er een opening ter linkerzijde, ook al lijkt de versterking van de federale regering door de politieke crisis langs Franstalige kant dat op het eerste gezicht tegen te spreken. De PS probeerde zich nog links te profileren, maar werd ingehaald door de praktijk van aanvaarding en verdediging van het gegraai dat eigen is aan dit systeem. De peilingen die de PTB fors laten groeien en het ineenstorten van de Franse zusterpartij, maken dat het er niet goed uitziet voor de PS. Ook langs de rechterzijde heeft dit gevolgen, met CDH dat de stekker uit de coalities trok.

In onze zomereditie gaan we in op de politieke situatie in ons land (pagina’s 2 en 3), maar kijken we vooral naar de internationale context van de zoektocht naar alternatieven (pagina 10) en onze voorstellen daaromtrent (pagina’s 8 en 9). We hebben het ook over de beweging in Marokko (pagina 12). Verder besteden we in de zomer traditioneel veel aandacht aan de strijd tegen verdeeldheid: tegen seksisme (pagina 16), tegen racisme (pagina 14) en tegen homofobie (pagina 7). We hebben een pagina over mobiliteit (pagina 4) en een artikel over ecologie (pagina 6). Verder ook een interview met de auteur van een nieuw boek over de geschiedenis van de Gentse arbeidersbeweging (pagina 12).

Inhoudstafel:

  1. Graaiende socialisten versterken rechts. Echte socialisten vechten voor een ander systeem
  2. Politieke crisis: naar rechtse regeringen in Wallonië en Brussel? || Samusocial, Publifin, … Meer dan enkele ‘rotte appels’: heel het systeem is rot!
  3. Aanslagen: houdt dit dan nooit op? || Kan de PVDA een motor voor massabewegingen worden?
  4. Geen oplossingen zonder massale investeringen in openbare diensten || 3 miljard besparen op het spoor en verzet ertegen het zwijgen opleggen. Minimale dienstverlening is niet in belang van reizigers
  5. Brandweerman reageert op de brand in Grenfell. “Groot-Brittannië heeft geen monopolie op deze toestanden” || G4S voorlopig uit Antwerpse daklozenopvang gehouden. Maar afbraak sociaal werk gaat wel door || Naar een heet najaar in de zorg
  6. Klimaatverandering: Trump geeft extra gas! || Na massale anti-Trump betoging: verzet verder opbouwen!
  7. Solidariteit tegen LGBTQI-fobie: allemaal samen voor echte gelijkheid
  8. Kapitalisme in crisis. Groeiende steun voor socialisme
  9. Vervolg pagina 8
  10. Mélenchon, Corbyn, Sanders, … Echte socialisten terug populair
  11. Volksopstand in Marokko, het regime wankelt
  12. Interview met Joost Vandommele, auteur van ‘Gent, een bakermat van democratie en socialisme.’ “In essentie ging strijd steeds over het wijzigen van de verhouding tussen arbeid en kapitaal”
  13. Partijnieuws
  14. Alt-Right, Génération Identitaire, … oude neofascisten proberen zich hip voor te doen || Intimidaties na Francken-meetings
  15. 94% van de vrouwen geconfronteerd met discriminatie op het werk || Precaire sectoren worden nog harder geraakt door seksisme || Socialisme en feminisme
  16. Mijn lichaam, mijn keuze, mijn vrijheid!



Steun ROSA – koop een t-shirt

De campagne ROSA zal aanwezig zijn op een aantal zomerfestivals. Er zijn stickers met de slogan ‘My body My choice’ en nu is er ook een t-shirt. Deze t-shirts waren net op tijd om op ons zomerkamp, dat momenteel bezig is, meteen verkocht te worden. Een t-shirt kost 12 euro en is binnenkort ook via onze webshop te verkrijgen aan dezelfde prijs + verzendingskosten.


Internationale meeting tijdens zomerschool

Dit jaar verhuist onze zomerschool naar Barcelona. Aanleiding is uiteraard de fusie van het CWI met Izquierda Revolucionaria, dat over afdelingen beschikt in Spanje, Mexico en Venezuela. Op de zomerschool zal die fusie geofficialiseerd worden. Een ander hoogtepunt tijdens de zomerschool wordt ongetwijfeld de publieke meeting over 100 jaar Russische Revolutie met als sprekers Kshama Sawant (socialistisch raadslid in Seattle), Paul Murphy (socialistisch parlementslid in Ierland), Peter Taaffe (algemeen secretaris Socialist Party, Engeland en Wales), Ana Garcia (voorzitster studentenvakbond in Spanje) en Juan Ignacio Ramos (algemeen secretaris Izquierda Revolucionaria, Spanje).

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie