Nazi-collaborateurs vergaderen op Vlaams Blok secretariaat

In haar reeks over ex-SS’ers laat het weekblad Humo deze week Gerda Van Peer aan het woord. Deze 85-jarige vrouw getuigt over haar verleden, maar ook over hoe de voormalige nazi-collaborateurs vandaag georganiseerd zijn. In de andere afleveringen van de reeks in Humo werd al duidelijk dat er nog geregeld bijeenkomsten zijn van collaborateurs die vinden dat ze geen fout maakten door met de nazi’s mee te werken. Nu blijkt dat deze vergaderingen ook plaatsvinden in het Antwerpse secretariaat van het Vlaams Blok.

De Humo-reeks biedt een interessant beeld van de collaborateurs en hun standpunten vandaag. Zo sprak André Van Hecke vrijuit over zijn organisatie (VZW Hertog Jan Van Brabant) o.a. over de jaarlijkse Hitler-herdenkingen op 20 april (de geboortedag van Hitler). In het tijdschrift van de onlangs opgeheven organisatie VZW Hertog Jan Van Brabant verschenen tal van bijdragen die de nazi’s steunden. Foto’s van gekende nazi’s, symbolen van de SS,… vormden een niet onbelangrijk onderdeel van het tijdschrift. Op een bepaald ogenblik werd geprobeerd om vanuit die VZW ook een jongerengroep op te zetten. Eén van de verantwoordelijken daarvoor was ene Yannick P, midden jaren ’90 verantwoordelijk voor wat hij zelf omschreef als het grootste neo-nazi postorderbedrijf van België. Yannick P was voorheen verantwoordelijk voor de Vlaams Blok Jongeren in Brugge. Ook André Van Hecke en zijn vrouw waren jarenlang militanten van het Vlaams Blok en figureerden zelfs op kandidatenlijsten bij verkiezingen.

Een andere ex-collaborateur deed schokkende uitspraken waarin hij verklaarde dat de holocaust nooit zou hebben plaatsgevonden. Tegen die uitspraak in Humo is trouwens klacht ingediend.

In de editie van Humo van deze week is er aandacht voor een vrouw die wel inzag dat meewerken met de nazi’s fout was. Zij verklaart publiek wat al langer verteld werd, maar waarvoor enige bewijzen ontbraken. Ze stelt: "Ik weet dat in de lokalen van het Blok, aan de Van Maerlantstraat, elke eerste zondag van de maand ‘de vergadering van de SS’ plaatsvindt. Dan heb je er een soort volkshuis voor oostfronters en DRK’s: een kantine met druksels en pamfletten van het Blok, waar je ook wat kunt drinken en een kaartje leggen, en achterin een vergaderzaal. Eén of twee keer ben ik daar geweest. Ik dacht: dat is niks voor mij. De laatste toespraak van Hitler werd er afgespeeld, van een abominabele geluidskwaliteit: je verstond er geen woord van. En aan het einde wordt steevast het Horst Wessel-lied gezongen, of ‘Deutschland über alles’, of dat andere liedje van de SS."

Er wordt al langer beweerd dat er in het Antwerpse Blok-secretariaat wel eens feestjes plaatsvinden van voormalige nazi-collaborateurs. Naar verluidt is (was?) voormalig parlementslid Xavier Buisseret ook graag aanwezig bij zo’n gelegenheden en verraste hij het publiek wel eens met zijn kookkunsten.

Wat er waar is van die beweringen die al lang de ronde doen, is moeilijk te achterhalen. Wel is het duidelijk uit het Humo-interview dat het alleszins wel klopt dat er op het secretariaat van het Blok bijeenkomsten zijn van ex-collaborateurs en dat er daarbij zonder enige terughoudendheid opgekeken wordt naar figuren als Hitler.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie