Vluchtelingen die Snowden in Hong Kong opvingen, krijgen geen asiel

De zeven vluchtelingen in Hong Kong die wereldbekend zijn omdat ze de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden onderdak boden, kregen allemaal een negatieve beslissing in hun asielprocedure in Hong Kong. Advocaten van de vier volwassen en drie kinderen gaan in beroep tegen de beslissing en doen deze af als “totaal onredelijk.”

Door Dikang, Socialist Action (Hong Kong)

De vluchtelingen zijn lokale helden nadat ze onderdak boden aan Snowden, de voormalige onderaannemer van de Amerikaanse NSA. Ze deden dit in de zomer van 2013 toen Snowden omwille van zijn onthulling ’s werelds “meest gezochte man” was. Het gaat om drie mensen uit Sri Lanka: Supun Kellapatha, Nadeeka Nonis en Ajith Pushpakumara, en de Filipijnse Vanessa Rodel. De twee kinderen van Supun en Nadeeka en de dochter van Vanessa zijn alle drie in Hong Kong geboren. Onder de huidige asielregels zijn ze ‘staatloos.’

Vanessa Rodel is erg bekend in de vluchtelingengemeenschap van Hong Kong. Ze staat bekend als een voorvechter van de rechten van vluchtelingen en is actief in tal van campagnes georganiseerd door Socialist Action en de Refugee Union. De zaak van de zeven is een belangrijk symbool voor de strijd van de 11.000 vluchtelingen in de stad. Het biedt ook weerwoord op de aanhoudende lastercampagne van het racistische politieke establishment en de media die vluchtelingen afdoen als ‘valse vluchtelingen’ en ‘criminelen.’

Socialist Action was mede-organisator van het eerste protest om Snowden te steunen in 2013. We hebben acties gehouden om de zeven te steunen en wezen op de brutale behandeling van vluchtelingen in het algemeen. Hong Kong geeft geen asiel en weigert om de VN Vluchtelingenconventie te ondertekenen. Vluchtelingen worden enkel gescreend op martelingen en vervolging, ze moeten jaren of zelfs decennia wachten en worden ondertussen veroordeeld tot armoede met een wettelijk verbod om te werken.

“We begrijpen niet waarom de Immigratiedienst deze zaken plots zo snel behandelde. De beslissing komt erg snel nadat hun band met Snowden bekend raakte,” stelde advocaat Jonathan Man die de vluchtelingen vertegenwoordigt.

Robert Tibbo, een andere advocaat van de zeven en tevens Snowden’s advocaat in Hong Kong, stelde dat de uitspraken “in de lijn liggen van de totale afwijzing van vluchtelingen in Hong Kong. Andere zaken met een sterk dossier werden ook afgewezen.”

Aanhangers van de zeven denken dat de uitspraak nauw verbonden is met de mediabelangstelling voor hun rol in de bescherming van Snowden. Er is geen andere band tussen de vier volwassenen en de drie kinderen die ervoor kunnen zorgen dat hun zaken op hetzelfde ogenblik voorkwamen. Er is een campagne opgezet in Canada om daar asiel te bekomen, maar de Canadese autoriteiten zijn daar nog niet op ingegaan.

De zaak van de zeven kwam aan bod in Oliver Stone’s film ‘Snowden’ en Edward Snowden zelf nam het publiekelijk voor hen op.

“Dit zijn goede mensen die hun thuis moesten verlaten omwille van martelingen, verkrachtingen, misbruik, chantage en oorlog. Die beschuldigingen zijn onderbouwd, het zijn feiten,” verklaarde Snowden recent.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie