Euro-verkiezingen. Duitsland: geen electoraal alternatief

Op 13 juni worden ook in Duitsland verkiezingen gehouden voor het Europees parlement. Het enthousiasme in Duitsland voor deze verkiezingen is erg beperkt. De interesse voor de EU is er beperkt en de parlementsleden worden gezien als overbetaalde figuren die profiteren op onze kosten. Veel arbeiders, werklozen en jongeren vragen zich dan ook terecht af of het veel zin heeft om te gaan stemmen.

Moest er een sterke socialistische arbeiderspartij bestaan, zou het minstens mogelijk zijn om een politieke campagne te voeren en parlementsleden te verkiezen die hun positie gebruiken om het verzet van de vakbonden en sociale strijd te ondersteunen.

Bij de Europese verkiezingen zijn er kandidaten van de traditionele partijen die vanuit de nationale regering of deelstaatregeringen een asociaal beleid voeren. Daarnaast komt ook extreem-rechts op en zijn er tal van kleine groeperingen die deelnemen. We begrijpen dat velen niet zullen gaan stemmen of ongeldig zullen stemmen. Wij zeggen: geen stem voor rechts of voor de regeringspartijen SPD, Grüne, CDU/CSU, FDP en PDS. De sociale afbraak en de anti-vakbondspolitiek van de "rood-rode" coalitie in Berlijn (coalitie van SPD en PDS)) maken duidelijk dat de PDS eenzelfde beleid voorstaat als de andere partijen. Wij zijn niet bereid om de PDS nog enig krediet te geven, ze hebben dat krediet verloren met hun regeringsdeelname in Mecklenburg-vorpommern en Berlijn.

Jammer genoeg komen de initiatieven die opgezet worden rond een nieuwe partij te laat voor deze verkiezingen zodat een deelname onmogelijk was.

Velen zeggen dat we moeten stemmen om extreem-rechts tegen te houden bij de verkiezingen. Nochtans maakt extreem-rechts geen enkele kans om in het Europees parlement verkozen te raken. De radicaal-linkse kandidaten die opkomen hebben geen basis in de arbeidersklasse en hebben zelfs niet het perspectief om sterke socialistische organisaties op te bouwen. We doen dan ook geen stemoproep voor deze organisaties. We kunnen met de Europese verkiezingen enkel oproepen om zelf actief te worden, in de bedrijven, de vakbonden, in de wijken, op de scholen,… We roepen ook op om deel te nemen aan de discussies rond de nood aan een strijdbare en democratische arbeiderspartij met een socialistisch programma. We roepen op om samen met de SAV die discussies te voeren.

Lokale verkiezingen

Op een aantal plaatsen zijn er ook lokale verkiezingen op 13 juni. De SAV (Sozialistische Alternative) neemt deel aan een aantal ervan. In Rostock en Stuttgart nemen we deel aan de gemeenteraadsverkiezingen met als bedoeling om vanuit het verzet op straat een politiek verlengstuk op te bouwen. Onze lijsten zijn in beide steden open lijsten.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist