Meer en goedkoper openbaar vervoer, dát is een plan. Voor een leefbaar Gent voor iedereen

Het verkeer in Gent zit in de knoop. We staan om de haverklap in de file, ademen ongezonde hoeveelheden fijn stof in en vinden amper parkeerplaats. Fietsen is, zeker op drukke momenten, nog steeds onveilig. Trams en bussen zitten propvol tijdens de spitsuren. Ondertussen betalen we al drie euro voor een gewoon ticket.

Wij willen een leefbaar Gent. Een stad waarin iedereen zich vlot kan verplaatsen, waar het aangenaam wonen en leven is. Vandaag is de Gentenaar al te vaak afhankelijk van de auto voor verplaatsingen. Zo’n ambitie staat of valt echter met de drastische uitbouw van alternatieven op het autoverkeer, in eerste instantie van het openbaar vervoer.

Beter openbaar vervoer is nodig

Een uitgebreid, betrouwbaar, goedkoper en sneller openbaar vervoer is nodig. Het garandeert het recht op mobiliteit voor mensen met een beperking, ouderen en andere minder mobiele Gentenaars. Het is de belangrijkste voorwaarde voor een efficiënt P&R systeem voor onze bezoekers. Mobiliteit is een basisbehoefte. Op collectieve basis kan deze het goedkoopst en meest efficiënt worden georganiseerd.

Stad Gent, neem initiatief!

Een stadsbestuur dat actie onderneemt voor meer en goedkoper openbaar vervoer, het kán. In Hasselt werd het busgebruik gedurende 16 jaar gratis en kwam er een grote uitbreiding van het aanbod. Het resultaat: een vertwaalfvoudiging van de gebruikers. Deze positieve maatregel overleefde jammer genoeg de eindeloze besparingsdrift niet.

Het Gentse bestuur legt het gebrek aan investeringen in het openbaar vervoer terecht bij de Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open VLD. Maar dit betekent niet dat ze machteloos moet toezien. Ze bewijst zelf dat ook stedelijke besturen actie kunnen ondernemen. Gentse jongeren onder de 14 jaar krijgen vandaag een gratis Buzzy pass, betaald door de stad. In ruil zorgt De Lijn voor een uitgebreide dienstverlening tijdens spitsuren. Dit kan worden uitgebreid naar alle Gentenaars.

Wij eisen dat het stadsbestuur een prioriteit maakt van meer en goedkoper openbaar vervoer. Kom op 23 september met ons op straat om dit af te dwingen.

Wij willen:
– een verdubbeling van het aanbod en de frequentie van het openbaar vervoer
– goedkopere bussen en trams; dag en nacht
– een park&ride systeem voor onze bezoekers dat efficiënt is en gratis wordt aangeboden
– een stedelijk auto- en fietsdeelsysteem met een uitgebreid aanbod in elke wijk
– een prioritaire uitbouw van veilige wandel-en fietsinfrastructuur

 

-> Facebook evenement

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie