Toegevingen na bezetting rectoraat tegen hoger inschrijvingsgeld voor buitenlandse studenten

Op 20 april werden de rectoraten van de ULB in Brussel en de UCL in Louvain-la-Neuve bezet uit protest tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld voor buitenlandse studenten. Sinds dit academiejaar moeten studenten uit landen “in ontwikkeling” maar liefst 4.175 euro betalen om aan hun studies te starten. Voorheen was dit 2.700 euro. Na de stijging tot 4.175 euro kan het verder oplopen tot 12.525 euro. Na 13 dagen van bezetting kwam het tot een akkoord. Dit akkoord volstaat niet, maar het is een stap vooruit. De actie maakte de problematiek bovendien bekend en zorgt ervoor dat banden met andere bewegingen op de campussen werden gelegd.

door Julien, ALS-ULB, uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Een student stelde aan de RTBF: “Meer dan 4.000 euro inschrijvingsgeld is onhaalbaar. Met het huidige inschrijvingsgeld van 2.700 euro werk ik al 15 tot 20 uur per week als jobstudent bovenop mijn studies. Het leven is hier immers duur: huur, eten, kledij, … Het is moeilijk.” De vicerector van de ULB, Marie-Soleil Frère, rechtvaardigde de verhoging door te wijzen op het tekort aan middelen. Ze stelde dat de studenten zich niet tegen het rectoraat moesten richten, maar aan de regering meer middelen moeten vragen.

Uiteraard is de ULB niet verantwoordelijk voor de publieke financiering. Maar waarom heeft de universiteit de studenten en het personeel niet proberen te mobiliseren om het tekort aan middelen aan te klagen? Een universiteit moet niet gericht zijn op winstgevendheid, maar ervoor zorgen dat de dienstverlening toegankelijk is voor zoveel mogelijk jongeren zonder onderscheid.

Op 2 mei hebben de onderhandelingen tussen de studenten en het rectoraat geleid tot een akkoord met onder meer een versoepeling van de criteria om te slagen, een uitbreiding van het aantal landen dat vrijgesteld is van het hoger inschrijvingsgeld en een engagement dat het huidige maximum van 4.175 euro gedurende minstens vier jaar niet verhoogt. De bezetters stelden dat hun strijd na dit akkoord doorgaat.

De maatregel heeft betrekking op 367 studenten. De maatregel vertegenwoordigt 0,52% van de totale begroting. Gezien het gebrek aan middelen betekent elke sociale maatregel dat elders bespaard wordt. Het was belangrijk dat andere studenten en personeelsleden naar de bezetting trokken om deze te steunen. Onder hen ook het schoonmaakpersoneel dat een maand eerder staakte. Naast de specifieke eisen voor buitenlandse studenten, moeten we opkomen voor een publieke herfinanciering van het volledige onderwijs. Dat is in het belang van de studenten en het personeel. Het is dan ook een eis die de verschillende bewegingen en acties op de universiteit kan verenigen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie