Stop de oorlog tegen het klimaat

2016 was het derde opeenvolgde warmste jaar ooit. De ijskappen smelten af. Superstormen, aardbevingen en vernietiging van het ecosysteem worden de norm. Wetenschappers vragen de wereldleiders om actie te ondernemen en te investeren in groene, duurzame energie. De menselijke impact op klimaatverandering is niet langer een discussiepunt: 97% van de wetenschappers zijn het erover eens. Maar wetenschap volstaat niet voor Donald Trump: hij blijft zeggen dat er geen klimaatverandering is.

door Toya Chester, Socialist Alternative

De VS is goed voor ongeveer 25% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Maar de president denkt dus niet dat deze uitstoot negatieve gevolgen heeft voor het klimaat. Ook Scott Pruitt, de man die door Trump aangesteld werd aan het hoofd van het Agentschap voor Milieubescherming, gelooft 97% van de wetenschappers niet. Hij trad in het verleden vaak op om de belangen van de fossiele brandstofsector te verdedigen. Trump wil zich niet houden aan de afspraken van de Klimaattop van Parijs in 2015, terwijl die al heel beperkt waren. Het zou de deur openzetten voor het openhouden van steenkoolcentrales en het afbouwen van regels om het milieu te beschermen.

Trump en de Republikeinen voeren aanvallen uit die ook een deel van hun eigen basis treffen. Dit was zeker het geval met de voorstellen rond gezondheidszorg. Maar ook het schrappen van maatregelen om het milieu te beschermen, is rampzalig voor de werkenden die Trump beweert te vertegenwoordigen. Onder het mom dat dit jobs zal opleveren, wil Trump af van de Clean Water Rule die onder Obama werd opgelegd om een aantal kleinere rivieren en watergebieden te beschermen. Als het van Trump afhangt, mogen steenkoolbedrijven voortaan afval lozen in kleinere riviertjes die soms een deel van het jaar droog staan en erg belangrijk zijn voor het ecosysteem.

De steenkoolindustrie is in grote mate geautomatiseerd waardoor er minder jobs nodig zijn. Het is niet de milieubescherming die duizenden jobs heeft gekost, maar de technologische vooruitgang. Heel wat landen stappen overigens af van steenkool omdat gas goedkoper is en om duurzame energie te promoten. Trump zal dat niet kunnen veranderen: hij liegt tegen de miljoenen mensen in de regio’s waar vroeger een grote tewerkstelling was in de steenkoolsector.

In vergelijking met Trump komt de vorige regering er goed uit. Maar dat is slechts schijn: onder Obama nam de olieproductie in de VS met 70% toe, vooral via de controversiële methode van fracking. Obama beweerde dat dit jobs zou opleveren en de VS energie-onafhankelijk zou maken. Maar tegen welke kost? Deze methode van olie- en gasextractie dwingt landbouwers ertoe om met oliebedrijven te concurreren voor toegang tot watervoorraden en er is het gevaar op vervuild water dat niet meer bruikbaar is. Fracking leidt niet alleen tot directe vervuiling, het verstoort ook de natuurlijke cycli waardoor periodes van droogte vaker voorkomen. Fracking zorgt voor uitstoot van methaangas dat 80 keer efficiënter is dan CO2 om warmte vast te houden. Zo zal het proces van klimaatverandering enkel versneld worden!

Er waren onder Obama beperkte pogingen om de uitstoot van CO2 te beperken. Het project van de oliepijpleiding Keystone XL werd geschrapt en in de laatste dagen van haar bewind blokkeerde de regering-Obama de Dakota Access Pipeline na een vastberaden strijd door duizenden Native Americans en anderen. Dit wordt nu teruggedraaid door Trump.

Maar het verzet gaat door. In 2014 was er de grootste Amerikaanse klimaatbetoging sinds decennia: een half miljoen mensen nam deel aan de People’s Climate March. Het toonde een groeiend bewustzijn van gewone mensen en vooral van jongeren. Om tot verandering te komen, is harde strijd tegen de belangen van de grote bedrijven nodig. Dit is niet evident. Betogen is absoluut noodzakelijk, maar er is meer nodig.

De milieubeweging moet steun zoeken bij de arbeidersbeweging om samen te strijden voor investeringen in duurzame energie met behoud van jobs. Binnen de arbeidersbeweging moeten we opkomen voor de eis van een massaal programma van groene investeringen om een snelle overgang naar duurzame energie mogelijk te maken.

Miljoenen mensen zijn bereid om in te gaan tegen het racisme en seksisme van Trump. De aanval op de gezondheidszorg leidde tot massale woede en een nederlaag voor Trump. Maar ondertussen blijft ook het milieu een gevoelig thema. Het heeft een dagelijkse impact op ons leven en is van cruciaal belang voor onze toekomst. De planeet beschermen, kan niet uitgesteld worden. Het is onderdeel van de strijd voor een nieuwe wereld.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Reacties zijn gesloten.