Home / Sociaal / LGBTQI / Actie tegen homofoob geweld in Tsjetsjenië

Actie tegen homofoob geweld in Tsjetsjenië

Sinds de brutale repressie en het bestaan van concentratiekampen voor LGBTQI+ mensen in Tsjetsjenië bekend raakt, waren er overal ter wereld acties. De Russische en Tsjetsjeense autoriteiten weigeren zich uit te spreken, voor regering van Ramzan Kadyrov zijn er geen homoseksuelen in Tsjetsjenië.

Door Brune (Brussel)

De repressie is nog opgevoerd. Twee weken geleden werden activisten, waaronder militanten van het CWI waarvan LSP de Belgische afdeling is, opgepakt in Moskou toen ze 500.000 handtekeningen van een petitie op Change.org tegen de homofobe vervolging in Tsjetsjenië wilden afgeven aan de Russische autoriteiten. Ze konden de handtekeningen niet afgeven en werden opgepakt en twee activisten kregen een boete van 10.000 Roebel (ongeveer 170 euro).

Uit solidariteit met de activisten in Rusland en Tsjetsjenië en om te protesteren tegen de complete stilte van de Russische autoriteiten tegenover de vervolging van LGBTQI+ personen in Tsjetsjenië namen we met enkele militanten van LSP en de campagne ROSA vandaag deel aan de actie van Amnesty International en andere organisaties (zoals RainbowHouse, Çavaria, Belgian Pride, …) voor de Russische ambassade in Brussel. We verdeelden ons materiaal en onze standpunten van eenheid in de strijd tegen alle vormen van discriminatie (homofobie, lesbofobie, transfobie, seksisme, racisme, …) waar het systeem gebruik van maakt om ons te verdelen. We verzetten ons tegen het reactionaire beleid van Poetin, Kadyrov, Trump en co. Homofobe vervolging en geweld zijn jammer genoeg niet beperkt tot Tsjetsjenië en Rusland, zo was er de afgelopen weken ook aandacht voor de ziekenhuizen in Ecuador die opgericht zijn om mensen te ‘genezen’ van homoseksualiteit.

Action contre les persécutions homophobes en Tchétchénie