Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Hippe uitbuiting

Vorig weekend bracht De Standaard een interessant interview met Mathilde Ramadier over de arbeidsvoorwaarden bij hippe start-ups in Berlijn. “Zelf zal ze met een 4/5de contract in die vier jaar in de Duitse hoofdstad hoogstens 960 euro per maand verdienen. Waardoor ze zichzelf beschouwt als de perfecte exponent van de ‘generatie 1000 euro’, de huidige generatie twintigers die het moet stellen met steeds meer ‘bullshit jobs’ en nog meer onbeantwoorde vragen over de toekomst. ‘Ik heb vrienden die hun auto moesten verkopen en hun appartement onderverhuren om rond te komen.’ De keuze om te gaan werken in de Berlijnse start-upwereld was volgens haar logisch. ‘Ik was echt gemotiveerd en kwam zonder vooroordelen. Ik werd aangetrokken door het dynamisme van de start-ups, waar toen ook veruit de meeste jobaanbiedingen waren te vinden. Het is gewoon moeilijk om als buitenlander in Berlijn aan een andere job te raken.’” Uitbuiting 2.0 lijkt verdacht hard op uitbuiting 1.0.

Minder hippe uitbuiting

Dinsdag schreef Het Laatste Nieuws: “Na de reeks huiszoekingen bij transportbedrijf Jost International zijn maandagavond drie personen aangehouden. Aan Sudpresse bevestigde de woordvoerster van de groep dat gedelegeerd bestuurder Roland Jost een van de drie personen is die in preventieve hechtenis is geplaatst. (…) Volgens het federaal parket zouden het bedrijf en haar bedrijfsleiders op zeer grote schaal sociale dumpingpraktijken georganiseerd hebben. Ze zouden in het buitenland, Roemenië en Slovakije, nepbedrijven opgericht hebben om plaatselijk vrachtwagenchauffeurs in dienst te nemen, aan de plaatselijke arbeids- en sociale voorwaarden, om ze vervolgens toch in België aan het werk te zetten. Op die manier werd niet alleen de Belgische sociale zekerheid opgelicht, de chauffeurs kregen ook een aanzienlijk lager loon dan waar ze eigenlijk recht hadden. De werknemers en de Belgische sociale zekerheid samen zouden in totaal zo’n 55,3 miljoen euro zijn misgelopen, in de periode 2014-2016. Bovendien moesten de truckchauffeurs in zeer penibele omstandigheden aan de slag gaan. Zo moesten ze gedurende 4 tot 6 weken in hun truck wonen en slapen en moesten ze bijzonder lange werkdagen presteren.”

Uitbuiting bij DHL

Pano bracht deze week een reportage over hoe flexibel we vandaag wel werken: interimcontracten die wekelijks hernieuwd worden gedurende twee tot drie jaar? Geen uitzondering bij DHL! Probeer zo maar eens een stabiel leven uit te bouwen. De politici die anders altijd staan te kakelen dat we flexibeler moeten werken, deden er nu het zwijgen toe. Hier kan je de volledige documentaire bekijken.

Extra voor ceo’s, dop voor arbeiders

Bombardier in Brugge wordt afgebouwd, mogelijk als opstap naar een volledige sluiting van deze fabriek met een rije geschiedenis. Er verdwijnen 200 jobs op een ogenblik dat zes toplui samen goed waren voor 30 miljoen euro. Deze week protesteerden personeelsleden van Bombardier in Brugge met een staking en groot piket. Waarom de Brugse vestiging niet in publieke handen nemen om zelf tram- en treinstellen te bouwen voor een drastische uitbreiding van het openbaar vervoer als antwoord op de mobiliteitsproblemen die enkel maar erger worden?

Godslaster

Stephen Fry moet zich in Ierland verantwoorden omdat hij in een interview met de Ierse staatstelevisie zei: “Waarom zou ik een god respecteren die een wereld heeft geschapen vol onrecht en pijn?” Hij voegde eraan toe: “Waarom zou ik respect hebben voor een wispelturige, inhalige, domme god die een wereld heeft geschapen vol onrecht en pijn?” De Ierse politie voert een onderzoek, Fry riskeert een boete van 25.000 euro. Dit is nochtans niet in Saoedi-Arabië, het is in Ierland anno 2017. En het gebeurt op basis van een wet die pas in 2009 werd goedgekeurd. Een detail: de groenen zaten in de Ierse regering toen deze wet werd goedgekeurd.

Protest tegen Francken

Ook aan de Gentse universiteit werd deze week geprotesteerd tegen Theo Francken. Eerder gebeurde dit aan de VUB. Jammer genoeg werd ons voorstel voor een protestbetoging waarmee we het verzet tegen het asociale beleid van Francken en co organiseren niet overgenomen. Hierdoor bleef het protest beperkt tot een ludieke actie aan de ingang en verstoring in de zaal. Opmerkelijk was dat Francken geen probleem had met een toespraak voor het KVHV dat in 2015 nog hulde bracht aan de fascist Joris Van Severen. Hij leek zichtbaar opgezet met de extreemrechtse spreekkoren die ‘links gespuis, ga naar huis’ of ‘linkse ratten, rol uw matten’ riepen toen de meeting verstoord werd. De staatssecretaris voelde zich met andere woorden thuis onder zijn kompanen. Zeg me wie je vrienden zijn en ik zeg je wie je bent…

Fake nieuws

Straf artikel op Apache.be op 4 mei. “Om de rol van miljardair Patokh Chodiev bij de versnelde stemming van de afkoopwet te minimaliseren, proberen communicatiebureaus via fake news en met een doortrapte ‘black pr’-campagne de beeldvorming in ons land te sturen. Dat gebeurt onder meer via de neponderzoekssite Open Source Investigations, een vehikel dat ook elders in de wereld wordt ingeschakeld door oligarchen, dictatoriale regimes en miljardairs. (…) In een aantal artikels van Open Source Investigations wordt nadrukkelijk en uitgebreid verwezen naar onze berichtgeving over de Antwerpse diamantlobby, een dossier waar Apache al vele jaren over publiceert. Wie het dossier Kazachgate van nabij volgt, kan ook moeilijk anders dan vaststellen dat de onderzoekssite – voor zover het gaat over het diamantdossier en over het andere ‘afkoopdossier’ Société Générale – uitstekend geïnformeerd is. Maar er is een belangrijk verschil. Open Source Investigations koppelt op eigen autoriteit een belangrijke conclusie aan de vaststelling dat de diamantlobby zwaar heeft gewogen op de totstandkoming van de oorspronkelijke afkoopwet. Volgens de onderzoekssite betekent dat immers ook dat Patokh Chodiev niets met de versnelde stemming ervan in het parlement te maken heeft. Voor die stelling brengt Open Source Investigations echter geen enkel bewijs.” Apache zou Apache niet zijn als het niet nog wat dieper graaft. Zo onthult Apache dat Open Source Investigations aanvankelijk enkel “eigen onderzoekswerk” verrichtte rond Maleisië en meer bepaald tegen de Maleisische oppositie. Ook daar was er sprake van PR in plaats van onderzoek. Er lijken banden te zijn met het PR-bedrijf SCL dat ook meewerkte aan de Brexit-campagne van Farage en de Amerikaanse campagne van Trump, onder meer via het extreemrechtse Breitbart. Straf artikel, we schreven het al. Hier kan je het nalezen.

Fake humor

Woensdag schreef De Standaard: “Pizza Hut ligt onder vuur nadat de keten in Israël op sociale media grapjes heeft gemaakt over Palestijnse hongerstakers in Israëlische gevangenissen. Palestijnen roepen op tot een boycot van de keten, die al zijn excuses aanbood. Aanleiding voor de commotie is een foto op het Israëlische Facebook-profiel van Pizza Hut. Daarop is een bijgewerkte foto te zien van Marwan Barghouthi, een Palestijn die in Israël in de cel zit voor zijn rol bij aanslagen. Barghouti houdt een hongerstaking, maar het Israëlische gevangeniswezen verspreidde foto’s waarop volgens hen te zien is hoe Barghouti toch aan het eten is. Pizza Hut Israël gebruikte de foto om reclame te maken. ‘Barghouti, als je toch een hongerstaking breekt, waarom dan geen pizza’, luidde de commentaar boven de foto waarin een doos van Pizza Hut werd gefotoshopt die onder het bed van de gevangene uitsteekt.” De fake foto’s van het Israëlische gevangeniswezen (zie ons eerder artikel over de Palestijnse hongerstaking eerder deze week) werden door Pizza Hut gebruikt voor wat niet anders kan omschreven worden als ‘fake humor’. Enfin, humor.

Macarons

Tijd voor wat echte humor: een guilty pleasure in verschillende betekenissen.