Wat als… vrouwen hun eigen keuzes maakten?

Ondanks de toegenomen aandacht voor feminisme, zijn er ook steeds meer aanvallen op vrouwenrechten. Seksistische uitlatingen volgen elkaar op, onder meer door de sterkere positie van reactionairen als Trump, Le Pen of Fillon. Zo willen rechtse politici bovenop de besparingen die vrouwen hard treffen ook nog eens de toegang tot vrijwillige zwangerschapsonderbreking beperken.

Artikel door Céline en Julie (Luik) uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Sinds begin 2017 voeren verschillende feministische organisaties en traditionele partijen campagne voor het schrappen van abortus uit het Strafwetboek. Dat zou een positieve stap zijn. Maar er is verzet, onder meer vanuit de katholieke kerk. De Luikse bisschop Jean-Pierre Delville verklaarde dat abortus steeds een strafbaar feit moet blijven omdat het volgens de godsdienst een geval van “pure moord” vormt. Vanuit hetzelfde idee verklaarde Stéphane Mercier, een docent aan de UCL, in zijn lessen filosofie dat abortus “moord is” en “dus erger dan verkrachting.”

En het kan nog erger. In Texas is er een wetsvoorstel waardoor dokters het recht zouden krijgen om de gezondheidstoestand van een foetus niet aan een zwangere vrouw te vertellen om zo te vermijden dat zij eventueel voor abortus zou kiezen.

In 1990 werd abortus deels gedepenaliseerd in ons land. Maar er werd niet fundamenteel geïnvesteerd in de begeleiding (financieel en sociaal) om vrouwen in staat te stellen hun zwangerschap verder te zetten zonder in armoede te vervallen.

We zijn het er uiteraard mee eens dat zwangerschapsonderbreking uit het Strafwetboek moet. Vrouwen moeten de keuze hebben over wat ze met hun lichaam doen. Dit is geen misdaad. Tegelijk moet de contraceptiepil gratis worden en makkelijk toegankelijk. Volgens de Fédération des Centres de Planning Familial kosten anticonceptiemiddelen zoals de pil, de vaginale ring, anticonceptiepleister en de prikpil rond de 2 tot 30 euro per maand. Voorbehoedsmiddelen zoals het spiraaltje of een implantaat kunnen tot 148 euro terugbetaald worden door de mutualiteit, maar dan moet je het bedrag wel kunnen voorschieten. Het is belangrijk dat objectieve en kwaliteitsvolle informatie hierover beschikbaar is in de scholen en in de wijken.

Wij beperken ons niet tot de verdediging van het recht op abortus. We zijn voorstander van een echte keuze voor vrouwen. Dit betekent ook de verdediging van het recht om een kind in goede omstandigheden op te voeden zonder angst te hebben om niet rond te komen. Voor 80% van de eenoudergezinnen is dat bijvoorbeeld een probleem. We moeten dus ook opkomen voor kinderbijslag die de kosten van een kind echt dekt, naast verzet tegen de besparingen en strijd voor kwaliteitsvolle openbare diensten en betere arbeidsomstandigheden.

Opkomen voor vrouwenrechten vereist dus strijd voor een andere samenleving.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie